UDRUGA FRANAK:

'Jedino Hypo banka radi na konverziji, ostale kalkuliraju s Ustavnim sudom'

16.10.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Premda je Hypo Alpe Adria banka u četvrtak demantirala vijest objavljenu na stranici Udruge Franak na Facebooku, prema kojoj je provedena prva konverzija kredita u švicarcima, u Udruzi Franak u petak i dalje stoje pri stajalištu da je u konkretnom slučaju 'raskid braka sa švicarcem' de facto proveden

Vijest objavljena na stranici Udruge Franak na Facebooku o tome da je objavljen 'prvi raskid braka sa švicarcem' izazvala je pravu euforiju među članovima. Međutim ona je kratko potrajala jer je uskoro Hypo banka izašla s demantijem u kojem se navodi da 'izračun konverzije još nije poslan nijednom klijentu zato što je proces pripremanja iznimno zahtjevan i obuhvatan te u ovom trenutku banka spomenute izračune još provodi i provjerava'.

U Udruzi Franak ipak smatraju da nisu obmanuli javnost jer je prema njima u slučaju članice Udruge Franak iz Osijeka de facto provedena konverzija. 'Gospođa je bila na razgovoru u Hypo banci i tamo je usmenim putem dogovorila zatvaranje kredita i potpisala zahtjev za povrat sredstava. Formalno konverzija još nije provedena pismenim putem, ali iz banke su joj obećali da će za koji dan dobiti dokumente', pojašnjava Ivan Kontrec iz Udruge Franak.

Prema svjedočenju članova Udruge Franak, čini se da su u Hypo banci najažurniji s pripremama konverzije. Naime Hypo banka zasad jedina aktivno komunicira sa svojim klijentima, kontaktira s njima radi provjere podataka, a kako se pokazalo, neke već zove na dogovor oko konverzije.

'Točno je. Hypo banka jedina poštuje zakon. Druge banke čekaju izbore i kalkuliraju s eventualnom odlukom Ustavnog suda. Po meni je to besmisleno jer na taj način dokazuju da ne žele provesti zakonsku obvezu', smatra Kontrec.