KRAŠEVA SLATKA TAJNA

Je li Vidošević otišao zbog zdravlja ili rezultata?

01.12.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Nagla ostavka čelnika Kraša Nadana Vidoševića u kuloarima se tumačila bolešću, no s obzirom na to da je dovoljno zdrav da ne ispušta kormilo HGK, priča se usmjerila prema lošijim poslovnim rezultatima kompanije koju je vodio. No službeno u Krašu za njega su puni hvale, prokuristica Kraša Marica Vidaković naglašava da Vidošević ostaje i dalje s njima kao savjetnik uprave. A s obzirom na to da odlazi s mjesta predsjednika uprave kao jedan od deset najvećih dioničara, s udjelom vrijednim 7,4 milijuna kuna, za njega bi se moglo naći mjesta i u nadzornom odboru

Nadan Vidošević jučer je najavio povlačenje, no ne iz HGK, što bi mnogi priželjkivali s obzirom na sve češće kritike da je, poput kakvog monarha, već pet mandata na čelu organizacije koja raspolaže sa 230 milijuna kuna teškim proračunom koji se 'hrani' iz džepa poduzetnika neovisno o njihovoj volji, nego iz Kraša. I dok direktor tvornice sa stoljetnom tradicijom koja je lansirala neke od najprepoznatljivijih brendova u bivšoj državi, odlazak objašnjava osobnim razlozima, a mediji ga tumače zdravstvenim problemima, poslovni kuloari tvrde da se razlozi mogu naći i u stagnaciji Kraša.

A kakvi su rezultati? Nakon što je Kraš objavio loše polugodišnje rezultate u kojima je dobit pala za 60 posto na samo 4,2 milijuna kuna, u devetomjesečnim rezultatima dobit je uzletjela na 18 milijuna kuna, no ona je rezultat stavke koja se krije iza objašnjenja 'ostali financijski prihodi' koji su iznosili čak 33 milijuna kuna. Bez iznenadnih prihoda realiziranih u trećem kvartalu zapravo bi kompanija bila u gubitku. Nadalje, novčani tijek iz poslovnih aktivnosti, podatak koji pokazuje koliko novca Kraš generira iz redovnih aktivnosti puno je lošiji nego u prethodnim razdobljima i iznosio je samo pet milijuna kuna u devet mjeseci. Lošiju prodaju na domaćem tržištu tumače krizom, koja je narušila kupovnu moć građana i visokom razinom uvoza konditorskih proizvoda.

Vidošević je Kraš preuzeo u svibnju 2005. godine, pa možemo usporediti godišnje rezultate nakon preuzimanja i uoči odlaska. Prihodi su 2006. iznosili 962 milijuna kuna, a četiri godine kasnije 1,13 milijardi kuna; dobit je s tadašnjih 42,9 milijuna kuna pala na lanjskih samo 19,4 milijuna kuna. Dakle, prihodi su stagnirali, uz značajan pad profitabilnosti. Ipak, rezultati njegova upravljanja moraju se promatrati u kontekstu krize i rasta cijena sirovina.

Vidoševićev mandat obilježila je i akvizicija osječke tvornice keksa i vafla Karoline, kao i rebranding proizvoda. No ako je vjerovati nedavnom istraživanju Brandscore, upitan je uspjeh rebrandinga, jer među trideset najjačih brendova u Hrvatskoj, Kraševa su samo dva, čokolada Dorina našla se na 14. mjestu, a konkurentska Milka na petom mjestu.

No to ne brine prokuristicu Kraša Maricu Vidaković, koja kaže da rezultati istraživanja variraju ovisno o naručitelju, a da bi čitatelji imali potpunu informaciju, spomenimo da je ovo predstavio Agrokor, koji drži ključne pozicije na ljestvici.

Marica Vidaković: Nadan je znao motivirati tim i dobro upravljati ljudima

'Više od naručenih istraživanja ja vam vjerujem izvještaju s blagajne Konzuma, a prema kojem Dorina drži 42 posto, a Milka 14 posto', komentirala je Vidaković za tportal, dodajući da Krašev tržišni udio nije padao nego je, dapače, proizvodnja rasla i zadržao je tržišnu poziciju, iako su zbog nedostatka nacionalne strategije i pogodovanja uvoznom lobiju domaći konditori bili u Hrvatskoj u podčinjenom položaju.

Iako su poslovni krugovi spekulirali o tome da Vidoševićevim radom nije oduševljena, Vidaković o bivšem šefu ima samo riječi hvale: 'Nikada nijedan čovjek ne može sam ostvariti rezultate. Vidošević je znao stvoriti tim ljudi i dobro upravljati ljudima kao najvažnijim resursima, koji su ostvarili najzapaženije rezultate bilo da se radi o akvizicijama, rebrandingu ili zadržavanju tržišnih udjela.'

Za bivšeg šefa kaže da je znao motivirati tim, opisuje ga kao vrlo ugodnog suradnika koji je pun povjerenja prema kolegama. 'Vidošević ne odlazi iz Kraša, on ostaje kao savjetnik, a s obzirom na to da je jedan od dioničara, razmišljamo i o njegovu ulasku u nadzorni odbor', zaključila je prokuristica Kraša.

U fotelju predsjednika uprave Vidošević je zasjeo 18. lipnja 2005. godine, a dva dana kasnije na Burzi je objavljeno da je postao vlasnik prvih 500 dionica Kraša. Direktorsku funkciju napušta kao vlasnik 16.642 dionice, koje danas vrijede oko 7,4 milijuna kuna, a ako bude burzovne sreće i uspješna poslovanja pa cijena s aktualnih 445 kuna skoči na visokih 900 kuna koliko su vrijedile u 'zlatno doba' krajem 2007., njegov će paket biti težak oko 15 milijuna kuna.

Zanimljivo da Vidošević nije odstupio ni zamrznuo mandat predsjednika uprave Kraša tijekom sudjelovanja u predsjedničkoj kampanji, nego su ostali članovi preuzeli njegove dužnosti. Kompanija je najavila tužbu protiv malih dioničara koji su se bunili da je Kraševim novcem financirana njegova politička ambicija tvrdeći da je agencija Manjgura angažirana radi kriznog komuniciranja tvrtke.

Na društvenoj će pozornici Vidošević bez sumnje ostati i nakon ostavke; uostalom zadnjih je mjeseci o njemu najviše riječ kao najdugovječnijem šefu Komore, na čiji rad i način financiranja ima sve više pritužbi. Iako se spekuliralo o otme da bi ga mogao smijeniti Ivica Todorić, s obzirom na to da ga je Vidošević kritizirao u slovenskim medijima, ne štedeći usput Emila Tedeschija i Željka Rohatinskog, glatko je osvojio peti mandat na čelu HGK, od kojeg ne namjerava odstupiti.