stručnjak za banane

Zelenije, žute ili s točkicama - u kojoj su fazi banane najbolje za konzumaciju i zašto?

25.09.2023 u 08:27

Bionic
Reading

Omiljeni su snack sportaša, praktične za ponijeti, zdrave i zasitne, najpoznatije su tropsko voće koje vole sve generacije. Mogli bismo pisati hvalospjeve banani, no ovog puta odgovore smo ipak potražili od stručnjaka. Pitali smo tehnologa Antu Gudelja iz zrionice u Dugom Selu sve što je vas i nas ikad zanimalo o bananama.

Izvor kalija, kalcija, B vitamina, vlakana, za optimizaciju probave, idealno voće za regulaciju apetita, imunosni sustav, metaboličke procese, živčani sustav, regulaciju sna, poboljšanje rada krvi… I ovo nije sve. Banana je super voće, dostupno cijele godine. Banana srednje veličine sadrži oko 105 kalorija, 1 gram proteina, 25 grama ugljikohidrata, 14 grama fruktoze, 3 grama vlakana i manje od 1 grama masnoća. Možda ove brojke na prvu zvuče jako dosadno, no za osobe koje su na dijetama, svakodnevno prate unos kalorija ili se drže određenog kalorijskog deficita, banana je bez previše razmišljanja prvi izbor. Ne morate računati gramažu, čistiti ili prelomiti na kockice kako biste pratili koliku količinu pojedete, praktične su zbog kore koja se jednostavno guli i najbolji su odabir za jutarnji snack prije kave. Zašto? Jer ispijanjem kave na prazan želudac potičete povišenu razinu kortizola, a to možete spriječiti jednom srednjom bananom prije prve jutarnje kave.

Kako je moguće da tijekom cijele godine možemo jesti tako fine, ukusne i optimalno zrele banane? Jer dozrijevaju u zrionici tvrtke Enna Fruit u Dugom Selu, odakle se šalju trgovačkim lancima. Enna Fruit je vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije. Surađuje s više od tisuću kooperanata u Hrvatskoj od kojih otkupljuje svježe voće i povrće, a ujedno je i vodeći dobavljač banana i citrusa.

Kako je banana burzovna roba, ona se kupuje svaki tjedan, i kao takva dolazi zelena svježa, planski u tjednu kasnije. Kapacitet skladištenja zelene banane u Dugom Selu je 15 000 kutija ili 300 000 kg, dok je kapacitet zrionice 9.200 kutija, odnosno 170.000 kg priča nam tehnolog Gudelj koji se bananama bavi već 28 godina, te je sudjelovao i u izgradnji zrionica u Hrvatskoj i Srbiji.

„Kako sam završetkom fakulteta igrom slučaja ušao u tada posve novu i nepoznatu tehnologiju mogu neskromno reći da sam pionir ne samo u hrvatskim okvirima, već i šire, pri čemu sam zakonitosti posla uspješno prenio na brojne kolege, inzistirajući na kvaliteti koja je bila jedino jamstvo uspjeha u ovom poslu, gdje nema “stare slave”, već je svaki novi teret nova priča.“

Kako zapravo jedno egzotično voće poput banane dolazi u naše krajeve, pitali smo gospodina Gudelja? „Banana dolazi brodskim prijevozom, putuje nekad i više od mjesec dana. Zemlje iz kojih dolazi najčešće su Ekvador, Kostarika, Kolumbija, Panama, Guatemala i druge." Naravno, da bi se priča oko kvalitete voća uspješno gradila, bitno je kontrolirati svaki korak u skladištenju povrća i voća, odnosno u ovom slučaju banana: „Banana u zrionu dolazi zelena, 100 % škrob koji dozrijevanjem prelazi u šećer. Proces dozrijevanja se odvija u trajanju od 5 do 7 dana u tehnološki prilagođenim komorama koje oponašaju uvjete u prirodi. Visoka temperatura kojom započinje proces povećava vlažnost voća, a uz dodatak prirodnog plina etilena, koji se oslobađa tijekom dozrijevanja voća i povrća, nastaje proces dozrijevanja. Tu se ujednačava boja ploda. Banana sama kada počne dozrijevati, ispušta svoj prirodni endogeni etilen.“

Zbog složenih kemijskih procesa koji se moraju kontrolirati u zrioni Dugo Selo, gospodin Gudelj i njegovi kolege pomno prate svaki korak: „Posao tehnologa je praćenje procesa dozrijevanja banane, od primitka robe, određivanje i procjena njene kvalitete, potencijalne starosti, odnosno svježine, ovisno o trenutnom godišnjem dobom, do same želje kupca (trgovačkih centara) gdje se individualno pristupa u određivanju kako vremena tako I načina dozrijevanja pri različitim temperaturama.''

Naš sugovornik je itekako svjestan zašto je banana omiljeno voće svih generacija: „Uz slatku konzistenciju, zanimljiv okus, cjelogodišnju dostupnost te velike zdravstvene benefite banana nastavlja vladati svijetom voća.“

Upravo je zrelost ključ po kojem krajnji kupac bira banane. Često možete čuti komentare kupaca: „Ovo je prezrelo!“ ili „Ova banana je jako zelena…“, no uglavnom je riječ o tome da kupci vole određenu zrelost voća, pa tako I banane. Osim što vam je bitan okus, pri odabiru banana iz supermarketa bitno je da poznajte sve benefite koje vam daju zelene, a koje žute i zrele banane. Prednost zelenih banana je da imaju niži glikemijski indeks od zrelih i zbog toga su u kontroliranim uvjetima namirnica podobna za dijabetičare. Ne samo za dijabetičare, nego za sve koji nastoje izbjeći dodatne šećere. Nezrela banana je optimalan izvor dobrih šećera koji se sporo razgrađuju, a organizam duže vremena osjeća sitost. Nezrele zelene banane pomažu da bolje apsorbirate hranjive tvari, poput kalcija, a sadrže i probiotičku bakteriju koja pomaže zdravlju debelog crijeva.

Ipak, ako vam je kod banana bitno da ubrzavaju probavni sustav, zrele banane su bolja opcija. Kod zrelih banana se rezistentni šećer mijenja u jednostavni kako banana sazrijeva pa su one lakše probavljive od manje zrelih banana. Naravno, imaju viši glikemijski indeks zbog kojeg se brže probavljaju, što je odlična snack opcija za sportaše i ljude koji vode aktivan način života. Ta skupina ljudi najčešće želi prirodu superhranu koja djeluje u organizmu odmah, a ne odgođeno. Vjerojatno već znate ovaj podatak – što je više crnih točkica na kori banane, ona je zrelija, slađa i ima nešto više šećera. Od fruktoznog šećera ne treba bježati ako ste potpuno zdravi, naravno, jer osim što su zrele banane slađe, sadrže više antioksidansa. Doista, koji god "tip banane" odabrali, nećete pogriješiti.

Preukusno voće koje je dostupno cijele godine osim što je zdravo i puno nutrijenata, dobra je podloga za brojne kulinarske pothvate. Lijepo se slaže sa zobenom kašom i chia sjemenkama u smoothieju. Također, podloga je za izradu zdravog i veganima omiljenog sladolednog sorbeta koji se dobiva mljevenjem smrznute banane i mlijeka biljnog izvora. Banana je neizostavni dio od nedavno svima omiljenog banana breada. U tom slučaju najbolje će funkcionirati zrele banane, a za dodatno osvježenje često se u smjesu ubacuju kiselije voćke poput malina, borovnica, jagoda i sličnog šumskog voća. Banana je neizostavna u izradi voćne salate, a ako tražite omiljenu grickalicu koja će zamijeniti klasični čips, birajte čips od banane koji možete kupiti gotov ili ga sami izrađivati. Mogli bismo nabrajati još brojne prednosti banane i recepte s bananama, no završit ćemo time da smo sretni što živimo u vrijeme kada nam je zdrava, svježa i ukusna banana dostupna svakodnevno.Uostalom, upravo zbog svoje dostupnosti tijekom cijele godine i popularnosti među kupcima, banana zasluženo nosi oznaku broja 1 na vagama u trgovinama.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s ENNA grupom.