RATNI RIZICI

Japanski osiguravatelji spremni produljiti police za brodove s ruskim LNG-om

30.12.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Japanski osiguravatelji vjerojatno će produljiti police osiguranja od ratnog rizika za brodove s ukapljenim plinom u ruskim vodama za najmanje tri mjeseca, rekli su u petak izvori u sektoru

Japanski Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance i Mitsui Sumitomo Insurance izvijestili su prije tjedan dana brodare da od 1. siječnja više neće pokrivati rizik rata za brodove u ruskim vodama zbog povlačenja reosiguravatelja. Reosiguravatelji 'pokrivaju' policama osiguravatelje.

Ovog tjedna vlada je intervenirala preko visokog dužnosnika ministarstva industrije koji je izjavio da Tokio od osiguravatelja tražio da preuzmu dodatne rizike i produlje osiguranje od ratnog rizika za brodove s ukapljenim plinom. Vlada time želi na vrhuncu zimske potražnje osigurati uvoz ukapljenog plina iz plinskog i naftnog projekta Sahalin-2 na ruskom Dalekom istoku.

Osiguravajuća društva pregovaraju s reosigurateljima koji bi trebali preuzeti dio rizika i očekuje se da će im omogućiti produljenje osiguranja, izvijestio je u četvrtak poslovni list Nikkei. Nakon ponovnih pregovora s britanskim reosiguravateljima očekuje se da će biti 'pokriveno' ukupno 30 milijardi jena (224 milijuna dolara) rizika. Japanski osiguravatelji pokrit će iznos od oko osam milijardi jena, a inozemni reosiguratelji oko 22 milijarde, piše Nikkei.

No, jamstveni kapaciteti bit će više nego upola manji od dosadašnjeg, što znači da će vjerojatno pokrivati upola manje brodova, napominje list. To pak znači da će prijevoznici možda biti prisiljeni preispitati svoje poslovanje, nagađa Nikkei. Izvori u sektoru osiguranja potvrdili su u petak Nikkeijevo izvješće i rekli Reutersu da će osiguranje pokrivati rizik do ožujka.