nesvjesna predrasuda?

Japanke bi karijeru u STEM-u, okolina ih tjera zasnovati obitelj: Ovako to vlada planira riješiti

13.07.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Studentica treće godine na jednom od najboljih japanskih inženjerskih sveučilišta, Yuna Kato, cilja na istraživačku karijeru, no boji se da bi ona mogla biti kratkotrajna ako odluči imati djecu. Kato kaže da ju je obitelj pokušala odvratiti od znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), tvrdeći da su žene u tom području 'prezauzete na poslu da bi istovremeno imale obitelj pa im je teško naći muževe'

'Moja baka i majka mi često govore da postoje poslovi koji nisu vezani uz STEM ako želim odgajati djecu', rekla je Kato za Reuters. Dogurala je daleko u karijeri, no mnoge druge ambiciozne inženjerke biraju drugačiji put upravo zbog društvene stigme. To utječe i na sam Japan, treće gospodarstvo svijeta kojem do 2030. upravo u IT-ju prijeti manjak od 790.000 radnika, uglavnom zbog velike podzastupljenosti žena.

Posljedica toga je, upozoravaju stručnjaci, pad inovacija, produktivnosti i konkurentnosti za zemlju koja upravo tim faktorima i zahvaljuje gospodarski rast tijekom prošlog stoljeća.

'To je velik gubitak za naciju. Ako nemate rodnu ravnotežu, vaša tehnologija će imati značajnu slijepu točku i nedostatke', rekla je za Reuters Yinuo Li, kineska pedagoginja s doktoratom molekularne biologije, čiji je lik korišten za lutku Barbie kao ženski uzor u STEM-u.

Japan je na posljednjem mjestu među bogatim nacijama sa samo 16 posto studentica na inženjerskim i građevinskim fakultetima, te sa samo jednom znanstvenicom na svakih sedam. A sve to unatoč tome što su Japanke postigle druge najbolje rezultate u svijetu u matematici i treće u prirodnim znanostima, prema OECD-u. Japan je stoga krenuo u misiju smanjenja rodnog jaza.

Za akademsku godinu koja počinje 2024., desetak sveučilišta – uključujući Katin Tokyo Institute of Technology –uvest će, prema pozivu vlade, uvede kvotu za studentice STEM studija, čime će se pridružiti nekolicini drugih koji su s time počeli ove godine.

Prestat će raditi nakon što dobiju djecu i potratiti svoje obrazovanje?

To je velik preokret za zemlju u kojoj je istraga 2018. godine otkrila da je tokijska medicinska škola namjerno snizila rezultate žena na prijemnom ispitu jer je favorizirala primanje muškaraca. Školski službenici smatrali su da je vjerojatnije da će žene prestati raditi nakon što dobiju djecu i da će 'protratiti svoje obrazovanje'.

S ciljem promjene stavova, japanska vlada je prije nekoliko mjeseci napravila video od devet minuta kako bi nastavnicima i drugim odraslim osobama pokazala kako 'nesvjesna predrasuda' odvraća djevojke od pohađanja STEM studija.

U jednom scenariju, glumac koji glumi školskog učitelja pohvaljuje učenicu jer je 'dobra u matematici, iako je djevojčica', zbog čega ona osjeća da je nenormalno biti djevojka ili žena talentirana za matematiku. U drugom, majka obeshrabruje svoju kćer da se bavi inženjerstvom jer 'tim područjem dominiraju muškarci'.

Vladine mjere i suradnja s privatnim sektorom

Surađujući s privatnim sektorom, vladin Ured za ravnopravnost spolova održat će ovog ljeta više od 100 STEM radionica i događaja koji su uglavnom usmjereni na studentice, kao što je učenje od inženjera Mazdinih sportskih automobila.

Više škola i tvrtki, uključujući Mitsubishi Heavy Industries i Toyotu, nudi stipendije studenticama STEM studija kako bi privukli talente. 'Manjak žena inženjera apsolutno je neprirodan ako uzmete u obzir da žene čine polovicu društva', rekao je dužnosnik ljudskih resursa u tvrtki Mitsubishi Heavy Minoru Taniura. 'Ako sastav inženjera nije isti kao i stanovništvo, zaostajali bismo u mogućnosti ponuditi ono što kupci traže', ustvrdio je.

Jun-ichi Imura, zamjenik ravnatelja Katine škole, rekao je da je nedostatak raznolikosti već uzeo danak. 'Raznolikost je izvor inovacija, a kada razmišljamo o tome jesmo li vidjeli pravu inovaciju u posljednjih nekoliko desetljeća u našoj školi ili u Japanu, to ne izgleda dobro', rekao je. 'Gledajući unaprijed u 2050., svi moramo razmisliti o tome što treba učiniti sada', zaključio je.