'NAGRADA ZA TERORIZAM'

Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu

25.03.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Izrael je u ponedjeljak ocijenio da je plan četiri europske zemlje da rade na priznanju palestinske države "nagrada za terorizam" koja će smanjiti izglede za dogovorno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

Španjolska je u petak objavila da se s Maltom, Irskom i Slovenijom dogovorila da će poduzeti prve korake prema priznanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Pojasom Gaze već dugo upravlja Hamas koji ne želi mir s Izraelom i koji ga je napao 7. listopada izazvavši razoran rat u Pojasu Gaze koji je raspirio nasilje i na Zapadnoj obali, gdje Izrael ima velika židovska naselja.

"Priznaje palestinske države nakon masakra 7. listopada šalje poruku Hamasu i drugim palestinskim terorističkim organizacijama da će se na krvoločne terorističke napade na Izraelce odgovoriti političkim gestama Palestincima", objavio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na X-u.

  • +3
Gladna djeca u pojasu Gaze Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

"Rješenje sukoba bit će moguće samo putem izravnih pregovora između dviju strana. Bilo kakav angažman prema priznanju palestinske države samo udaljava postizanje rješenja i povećava regionalnu nestabilnost."

Nije rekao kakvo rješenje ima na umu.