HUMANITARna katastrofa

UN-ova agencija: Izrael više ne pušta konvoje s hranom u Gazu

24.03.2024 u 19:12

Bionic
Reading

Šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) rekao je u nedjelju da je Izrael obavijestio UN da više neće odobravati UNRWA-ine konvoje s hranom u sjeverni dio Gaze.

"Ovo je nevjerojatno i namjerno se ometa pomoć kojom bi se spasili životi zbog gladi koju je uzrokovao čovjek. Ova se ograničenja moraju ukinuti", rekao je šef UNRWA-e Philippe Lazzarini na platformi X.

UNRWA, koja pruža pomoć palestinskim izbjeglicama u Gazi i cijeloj regiji, u krizi je otkako je Izrael optužio desetak njezinih djelatnika za umiješanost u napade Hamasa na Izrael 7. listopada.

Optužbe su potaknule najvećeg donatora UNRWA-e, Sjedinjene Države, i neke druge da privremeno obustave financiranje, čime se dovodi u pitanje budućnost agencije.

Međutim, neke druge zemlje, uključujući Kanadu, Australiju i Švedsku, odlučile su obnoviti financiranje UNRWA-e.

UNRWA i Egipat rekli su prošli tjedan da su izraelske vlasti Lazzariniju, koji je bio u posjetu Kairu, odbile ulazak u Gazu.

"Sprečavanjem UNRWA-e da ispuni svoj mandat u Gazi sat će brže otkucavati prema gladi i mnogo više ljudi će umrijeti od gladi, dehidracije i nedostatka skloništa", dodao je Lazzarini.