HUS TRAŽI OD STRANAKA

'Izjasnite se o sporazumu Vlade i sindikata'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.09.2011 14:28
  • Objavljeno 16.09.2011 u 13:47
Čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Zdravko Burazer

Čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Zdravko Burazer

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas političke stranke da se izjasne jesu li spremne podržati i realizirati sporazum koji je pet sindikalnih središnjica potpisalo 23. studenog 2010. s Vladom Jadranke Kosor, a kojim se reguliraju pojedina pitanja od iznimnog interesa za sindikate i radništvo

Sporazumom je usuglašeno raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana" istodobno s referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, što otvara mogućnost značajnog podizanja razine demokratskih standarda u zemlji, podsjeća HUS.

Posebno izdvajamo i dogovoreno napuštanje pravilnika o radu, odnosno, zabranu reguliranja plaća i drugih materijalnih prava radnika pravilnicima, koji, kao jednostrani akti poslodavaca svim radnicima, a posebno onima u privatnom sektoru i proizvodnim djelatnostima, ne nude razinu sigurnosti dostojnu čovjeka u vremenu u kojem živimo, ističe HUS u pismu strankama.

Istodobnim aktivnostima na sklapanju općeg kolektivnog ugovora, koji bi premostio jaz koji može nastati ukidanjem pravilnika, stekli bi se uvjeti za zaštitu sigurnosti i dostojanstva radnika u poduzećima s niskom razinom sindikalne organiziranosti i zaštite radničkih prava, čime bi se umanjila mogućnost nelojalne konkurencije takvih poslodavaca onima kod kojih djeluju sindikati i koji prava radnika poštuju i ispunjavaju u većem opsegu.

"Pozivamo Vas da u svom odgovoru budete nedvosmisleni i jasni kako bi birači u Hrvatskoj, a među njima i članovi sindikata, imali jasnu predodžbu o tome što mogu očekivati ukoliko svoj glas povjere baš Vama", stoji u pismu HUS-a upućenom političkim strankama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi