RESTRUKTURIRANJE

Iz Hrvatskog Telekoma odlazi 450 radnika

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.01.2012 10:40
  • Objavljeno 10.01.2012 u 10:00
hrvatski telekom zgrada

hrvatski telekom zgrada

Izvor: tportal.hr / Autor: HT

U okviru procesa restrukturiranja iz kompanije odlazi oko 450 radnika, a prosječna otpremnina po zaposleniku iznosi oko 360.000 kuna bruto, što je u prosjeku šest puta veći iznos od zakonom propisanog

Razlozi za smanjenje broja zaposlenih vezani su za trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja, navode iz HT-a.

Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta sa 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jačeg utjecaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moći u Hrvatskoj, značajan utjecaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapređenje poslovnih procesa, priopćili su iz HT-a.

'Procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću. Radnici u trenutku odlaska iz kompanije dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. Iznos odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u HT-u, što je najveći iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veći od zakonom propisanog', navode u kompaniji.

Tijekom otkaznog roka radnici ne moraju dolaziti na posao te zadržavaju sva prava koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora. 'Kroz program Podrška Plus radnicima je na raspolaganju cijeli niz usluga te kvalificirani stručnjaci koji ih savjetuju pri lakšem snalaženju na tržištu rada, odnosno u rješavanju njihovog radnog statusa. Organiziraju se radionice, tiskaju brošure pomoću kojih se radnici upoznaju s tržištem rada i načinima na koje se kvalitetno plasirati, a sve to dostupno im je na posebnim internetskim stranicama kojima mogu pristupati tijekom cijelog otkaznog roka. Stručni suradnici programa Podrška Plus ostaju u kontaktu s radnicima koji su napustili kompaniju i na raspolaganju su im najmanje još šest mjeseci nakon odlaska iz kompanije.

U procesu izrade Programa zbrinjavanja radnika, pored kriterija definiranih Zakonom o radu (staž radnika, životna dob i obveze uzdržavanja), HT primjenjuje i dodatne kriterije te provodi sve mjere kojima bi se otvorila mogućnost zapošljavanja na drugim poslovima unutar kompanije ili u povezanim društvima.

HT je godinama u vrhu listi najpoželjnijih poslodavaca i uz proces kontinuiranog restrukturiranja, što samo potvrđuje činjenicu da se kompanijom upravlja odgovorno. Smanjenje broja zaposlenih dio je nužnog procesa optimizacije poslovanja da bi se i u teškim gospodarskim okolnostima očuvala operativna učinkovitost te osigurala stabilnost i budućnost poslovanja', priopćili su iz Hrvatskog Telekoma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi