POREZNI URED ZA VELIKE

Iz Agrokora i Atlantica hvale Linićev odred, Ferdelji je protiv

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 14.09.2012 09:19
  • Objavljeno 14.09.2012 u 09:19
TEDESCHI TODORIC

TEDESCHI TODORIC

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vladinu odluku o osnivanju posebnog Ureda za velike porezne obveznike, s ciljem nadzora šestotinjak najvećih tvrtki koje donose najveće porezne prihode, prokomentirao je za tportal Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e, koji smatra da se time diskriminiraju 'veliki'. Iz redova 'velikih' dobili smo komentar iz Agrokora i Atlantica, koji pozdravljaju Linićev 'porezni odred'

Izmijenivši Zakon o poreznoj upravi, Vlada je ustrojila Ured za velike porezne obveznike koji počinje s radom u studenom i koji će nadzirati 600 najvećih poreznih obveznika koji su lani uprihodili oko 400 milijardi kuna i donijeli 46 posto svih poreznih prinosa u proračun.

Motive za osnivanje ureda Vlada je pojasnila podatkom kako je samo pet posto velikih poreznih obveznika do sada bilo obuhvaćeno poreznim nadzorom, dok su se inspektori uglavnom iscrpljivali u malim i srednjim poduzećima. Neslužbeno je nakon sjednice Vlade procurila informacija da su veliki obveznici sami određivali koliko će poreza platiti, a sadašnje porezne vlasti sumnjaju da je zbog takve prakse proračun godišnje bio zakinut za 200 do 300 milijuna kuna

Za komentar osnivanja novog poreznog ureda zamolili smo Vladimira Ferdeljija, predsjednika Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, poznatog gospodarstvenika koji je i sam nakratko bio dio Milanovićevog tima.

'Nadzor bi trebao biti permanentan nad svima, zašto bi se oni koji pune najveći dio posebno nadzirali? Ako veliki pune 46 posto svih poreznih prinosa - znači da plaćaju porez. U svakom slučaju, smatram da ne bi trebalo raditi diskriminaciju, nego bi poreznici trebali sve tretirati jednako, a posebnu pažnju treba usmjeriti na one za koje se procjeni da nisu ispunili svoje obaveze, bez obzira jesu li mali, veliki ili srednji. Vani se to tako radi, posebno se nadziru oni za koje porezne vlasti procjenjuju da izbjegavaju plaćanje poreza', rekao je Ferdelji.

Iz Agrokora, najveće hrvatske kompanije, pozdravljaju Linićev potez, poručivši da je to 'značajna prednost' za Ministarstvo financija:

'Na razini poreznih uprava i dosad je postojao sustav praćenja velikih poreznih obveznika. Mislimo da je formiranje Ureda na razini Ministarstva značajna prednost jer će kroz to i samo Ministarstvo imati direktan uvid u poslovanje velikih poreznih obveznika. U samom Koncernu i u njegovim članicama porezne uprave vrše praktično kontinuirani nadzor, što se može lako i utvrditi temeljem njihovih zapisnika o nadzoru', odgovorila je tportalu Anja Linić, direktorica Agrokorovog ureda za odnose s javnošću.


Podrška Linićevom poreznom odredu stiže i iz Atlantic grupe, kompanije u vlasništvu Emila Tedeschija, za kojeg su mediji, baš kao i Ivicu Todorića, tvrdili da ga istražuju poreznici: 'Kao kompanija koja posluje prema svim standardima odgovornog korporativnog upravljanja i kompanija koja kotira na burzi, svjesna svoje odgovornosti prema dioničarima i javnosti, Atlantic Grupa svoje financijske obveze servisira u maniri odgovornog poslovnog subjekta. U tome smo uvijek imali potporu i suradnju Porezne uprave koja je i do sada imala Ured za velike porezne obaveze, a koji s izmjenama Poreznog zakona dobiva novi zamah i najavljuje bolju i učinkovitiju suradnju s privatnim sektorom. Ovim potezom zakonodavac želi povećati ne samo porezni nadzor, već i suradnju s velikim poslovnim subjektima, koja se odnosi na rješavanje nedoumica oko poreznih pitanja, davanje savjeta te dogovor oko prikladnog postupanja. Takvo nastojanje u smjeru povećanja kvalitete i direktne suradnje s Poreznom upravom pozdravljamo kao hvalevrijedan potez', izjavio je tportalu direktor Korporativnih poreza Atlantic Grupe Tomislav Leko

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kažu da se Zakon očito mijenjao kako bi Porezna uprava bila učinkovitija: 'Kada se zna da imamo evidentirano preko 50 milijardi nenaplaćenih poreznih potraživanja, a da velike tvrtke u ukupnim poreznim davanjima u proračun sudjeluju sa 46 posto, razumljivo je jače fokusiranje poreznog nadzora nad tom skupinom poreznih obveznika'.

Za razliku od HGK, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) nisu oduševljeni izmjenom Zakona: 'Je li bilo nužno donositi posebnu odluku za takve aktivnosti s obzirom na činjenicu da Porezna uprava prema zakonu ima obavezu nadzirati u kontinuitetu', upitao je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi