VLASNIK NEXE GRUPE

Ivan Ergović umjesto Kuštraka na čelu HUP-a

23.02.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca izabrala je za svog novog predsjednika Ivana Ergovića, vlasnika Nexe grupe. Kao najizgledniji protukandidat Ergoviću spominjao se predsjednik uprave Tehnike Filip Filipec

Ergović je cijeli svoj radni vijek proveo u poslovnom sustavu kojem je sada na čelu. Sredinom 1990. godine postao je glavni direktor Našicecementa. U svibnju 2001. imenovan je predsjednikom Uprave grupacije Našicecement d. d., koja mijenja naziv 2003. godine u Nexe Grupa. Danas je Nexe Grupa poslovni sustav u čijem je sastavu 32 tvrtke koje posluju u Republici Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Rumunjskoj koja zapošljava gotovo 3.500 radnika i ostvaruje ukupni prihod od preko 1,25 milijardi kuna u 2010. godini.

U svom prvom, nastupnom govoru nakon izbora za predsjednika HUP-a Ergović je naglasio veliku važnost HUP-a u aktualnim gospodarskim i društvenim uvjetima.

'Gospodarstvo je pritisnuto prevelikim porezima i neporeznim nametima, vrlo nestimulativnim radnim zakonodavstvom, neučinkovitom javnom upravom i sporim pravosuđem, antipoduzetničkom i antiinvesticijskom klimom, a sve je to još podvučeno i nepodnošljivom javnom potrošnjom osnaženom raznim netransparetnim i često neracionalnim transferima iz središnjeg državnog proračuna. Tu našu situaciju dodatno usložnjava i nespremnost političkih elita da se zajednički dogovore važni nacionalni društveni i gospodarski prioriteti u kriznim uvjetima', naglasio je gospodin Ergović, novi predsjednik HUP-a izabran na dvogodišnje razdoblje.