SUMNJIVI KREDITI HYPA

Istražuju se turistički projekti Brune Orešara

hypo banka

hypo banka

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Prema austrijskim izvorima istraga se vodi o kreditnim poslovima s Rezidencijom Skiper, Singulusom i Hotelima Novi

Istraga poslovanja Hypo banke polako se širi: vodi se protiv bivšeg člana Uprave Hypo grupe Güntera Striedingera zbog sumnje u pronevjeru tešku dva milijuna eura u vezi s financiranjem kupnje helikoptera za jednu hrvatsku tvrtku, a Državno odvjetništvo u Klagenfurtu potvrdilo je Poslovnom dnevniku i da istražuju turističke projekte u Hrvatskoj koje je financirao Hypo.

Prema pisanju bečkog tjednika Format istražuju se kreditni poslovi banke s tvrtkama Rezidencija Skiper d.o.o., Singulus d.o.o. i Hoteli Novi d.o.o. te jedan kreditni posao u Srbiji, financiranje stambenog projekta Blok 67 u Beogradu. Posrijedi je gradnja 1800 stanova za potrebe Univerzijade u Beogradu 2009., u koju je kao joint venture partner bio uključen i Delta holding Miroslava Miškovića. Projekt je banku, navodno, umjesto planiranih 150 milijuna eura stajao 237 milijuna eura. Podsjećamo, Državno odvjetništvo je prije desetak dana obavilo cjelodnevan pretres u centrali Hypa u Klagenfurtu, tražeći dokumente o kreditnim poslovima s navedenim tvrtkama.

Neslužbenu informaciju, da se istražuju i Hypovi krediti za projekt Punta Skala kod Zadra, koje je inače također svojedobno ugovorio Striedinger, Državno odvjetništvo u Klagenfurtu nije potvrdilo; državni odvjetnik Helmut Jamnig jedino je načelno potvrdio da su Hypovi krediti za hotelske projekte u Hrvatskoj predmet istrage i dodao da za sada ne može govoriti o detaljima. Projektom Punta Skala i hotelima u sklopu njega upravlja grupacija Falkensteiner. U cijeli projekt do sada je utrošeno od 100 do 150 milijuna eura. Prema riječima Otmara Michaelera, suvlasnika grupacije, nemaju nikakvih saznanja o eventualnoj istrazi niti ih je kontaktirao itko od istražitelja.

Glasnogovornica Hypo grupe također je poručila da banka nema saznanja o tome da je Punta Skala predmet istrage. Falkensteiner je odnedavno preuzeo upravljanje i nad hotelima Brune Orešara koji su objedinjeni u tvrtki Hoteli Novi d.o.o., a koju sad istražuje Austrija. Günter Striedinger nam nije bio dostupan za komentar. U izjavi za televiziju ORF odbacio je sve navode o pronevjerama, no nije želio govoriti o detaljima, pozivajući se na bankarsku tajnu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi