Građevinarstvo Horvat

Istražili smo kako posluje građevinar koji je izgradio kuću ministru Tolušiću

08.05.2019 u 13:58

Bionic
Reading

Uz sporne kvadrate možda još spornije je to što je kuću ministra Tomislava Tolušića u Virovitici izgradila tvrtka Građevinarstvo Horvat, a koja je poslovno surađivala s Virovitičko-podravskom županijom dok je on bio njen župan. Je li bilo pogodovanja, ispitat će Povjerenstvo za sukob interesa. Vlasnik Građevinarstva Horvat je Tomislav Horvat, s kojim je tportal pokušao kontaktirati kako bi razjasnio svoje poslovne veze s ministrom Tolušićem, ali on do zaključenja teksta nije odgovarao na naše pozive i poruke

Sjedište Građevinarstva Horvat je u naselju Noskovačka Dubrava, u Općini Čađavica nedaleko od Virovitice. Tvrtka je osnovana 2010. godine. Prema podacima iz poslovnih servisa, Horvat ima 20-ak zaposlenih.

Reklamira se kao 'renomirana firma koja je izgradila niz kuća i stambenih objekata, kao i zgrada javnih institucija na području Virovitičko-podravske županije, ali i puno šire'.

Tvrtka je značajniji skok prihoda zabilježila 2014. godine, kad je prikazala 4,2 milijuna kuna prihoda, što je za 1,6 milijuna kuna bilo više nego godinu prije. Nakon toga promet joj se popeo na pet milijuna kuna i oko tog iznosa varira zadnjih nekoliko godina.

Lanjsku godinu, u kojoj su sagradili i kuću ministru Tolušiću, Građevinarstvo Horvat završilo je s 5,8 milijuna kuna prometa i zaradom od 117.448 kuna. To je za milijun kuna veći prihod nego godinu prije.

Tolušić je bio župan Virovitičko-podravske županije od 2008. do 2016. godine.

  • +7
Kuća ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Mediji su zabilježili kako je župan Tolušić 21. rujna 2015. potpisao ugovor s Građevinarstvom Horvat o rekonstrukciji stambene zgrade u zgradu ordinacije primarne zdravstvene zaštite u Novoj Bukovici, u Virovitičko-podravskoj županiji. Radovi su bili vrijedni 1,5 milijuna kuna.

Tri mjeseca ranije Tolušić je posjetio Gornji Miholjac kako bi vidio kako napreduju radovi na izgradnji tamošnje područne škole, koji su započeli u rujnu 2014. godine. Posao je koštao 974 tisuće kuna, a radove je izvodila tvrtka Građevinarstvo Horvat.

  • +45
Tomislav Tolušić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U studenom 2015. tadašnji virovitičko-podravski župan Tolušić potpisao je ugovor o gradnji doma zdravlja u Čađavici. Ambulanta je izgrađena i otvorena u prosincu prošle godine, a radove vrijedne 1,8 milijuna kuna izvelo je Građevinarstvo Horvat.

To su samo neki od projekata na kojima je županija u to vrijeme surađivala s Građevinarstvom Horvat i svi će sad biti pod povećalom Povjerenstva za sukob interesa.