TRŽIŠTE KAPITALA

Mračni oblaci nad turističkom sezonom uzdrmali dionice hotelijera na Zagrebačkoj burzi

23.07.2021 u 16:03

Bionic
Reading

Nakon snažnog oporavka u prvom dijelu godine turističke dionice opet su na silaznoj putanji. Proljetni optimizam zamijenila je zabrinutost zbog neizvjesnog nastavka turističke sezone

Veliki optimizam s kojim smo ušli u turističku sezonu obećavao je da će dionice turističkih kompanija na Zagrebačkoj burzi biti glavni dobitnici u ovoj godini.

Oporavak turističkog indeksa krenuo je već krajem prošle godine, a većina turističkih dionica do proljeća je nadoknadila veći dio gubitaka pretrpljenih u pandemijskoj godini, u kojoj su se hotelijerske kompanije suočile s dramatičnim padom prihoda.

Započinjanje kampanje cijepljenja početkom godine potaknulo je očekivanja da bismo se već u ovoj turističkoj sezoni mogli vratiti u normalu. Nakon skromne predsezone hoteli su u lipnju širom otvorili vrata očekujući turiste, na što je upućivala i povoljna epidemiološka situacija.

Sezona je odlično krenula - u lipnju su hoteli imali gotovo tri puta više noćenja nego lani, a na razini šest mjeseci promet je povećan za 84 posto. I prvi dio srpnja donio je lijepe brojke: u prvih 19 dana u svim kategorijama smještaja broj noćenja porastao je za 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, približivši se brojkama iz pretpandemijskog razdoblja.

No već u lipnju na tržištu Mediterana pojavili su se prvi negativni signali. Naglo širenje delta-soja koronavirusa bacilo je sjenu na očekivane rezultate turističke sezone u Hrvatskoj, a dodatnu zabrinutost među investitorima izazvao je podbačaj u cijepljenju na nacionalnoj razini.

Da je optimizam ulagača naglo splasnuo, potvrđuje kretanje cijene najlikvidnije turističke dionice, one Valamar Riviere, koja je na silaznoj putanji od kraja lipnja. Srpanjsko poniranje od 8,3 posto poništilo je sve dobitke iz ove godine te je cijena pala na najnižu razinu u posljednjih osam mjeseci.

  • +9
Valamar Riviera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valamar.com

Manje likvidne turističke dionice, koje su se kasnije počele oporavljati od 'pandemijskih gubitaka', u ovoj godini još uvijek su u plusu, ali i njih je zahvatila korekcija.

Dionica FTB Turizma od početka srpnja potonula je 14,3 posto, dionica Arena hospitality groupa pala je za 10 posto, a dionica biogradske Ilirije oslabila je 6,7 posto. Stabilne cijene drže dionice rovinjske Maistre i crikveničkog Jadrana, ali uz vrlo niske promete.

Sudeći po epidemiološkoj situaciji, čini se da oporavak turističkog sektora ipak neće ići tako brzo, kao što je izgledalo početkom godine. Čini da će kriza potrajati znatno duže te da su sve realnije prognoze Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prema kojima će se oporavak i povratak na pretpandemijske vrijednosti međunarodnih turističkih dolazaka dogoditi najranije 2023. godine.

No donekle ohrabruje procjena da bi zemlje poput Hrvatske, koje ne ovise previše o zračnom prijevozu, mogle doživjeti potpun oporavak već iduće godine.

  • +53
Gužva i velik broj turista, automobila i brodova u splitskoj luci Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX