bečka burza

Katastrofa za dionice turističkih tvrtki nakon najave lockdowna u Austriji

20.11.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Prava katastrofa dogodila se na Bečkoj burzi nakon što je austrijska vlada jučer najavila uvođenje lockdowna. Austrijski ATX indeks jučer je potopljen 3,1 posto. Slično je bilo i u Londonu.

U petak je "iscurilo" gotovo dvije milijarde funti tržišne vrijednosti britanskih zračnih prijevoznika i tvrtki povezanih s putovanjima jer je odluka Austrije da naredi karantinu na nacionalnom nivou potaknula strahove od uvođenja novih ograničenja zbog pandemije diljem Europe.

Austrija će od ponedjeljka uvesti svoju treću nacionalnu blokadu, koja bi mogla trajati do 12. prosinca, u pokušaju da zaustavi porast broja slučajeva koronavirusa i sve veći broj smrtnih slučajeva.

Potencijal za uvođenje restriktivnih mjera u drugim europskim zemljama – a strahuje se da bi se slično moglo dogoditi i u Njemačkoj – doveo je do oštre rasprodaje dionica tvrtki koje se nalaze na Londonskoj burzi u sektoru putovanja. Slično je bilo i na ostalim europskim tržištima.

Covid u Austriji Izvor: Xinhua News / Profimedia / Autor: Guo Chen

IAG, vlasnik British Airwaysa, pao je za 3,8%, izbrisavši gotovo 300 milijuna funti s tržišne kapitalizacije tvrtke. IAG, koji također posjeduje zračnu tvrtku Iberia, pao je na najnižu razinu u dva mjeseca, a investitori su anulirale dobitke stečene kada su se prošlog tjedna nastavila transatlantska putovanja u SAD.

Poduzeća pogođena negativnim raspoloženjem ulagača u petak su također uključivala zračne prijevoznike easyJet, Ryanair, Lufthansa i Wizz Air, kao i tvrtku za paket aranžmane Tui te operatera krstarenja Carnival.