LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA

Ispitali smo: Hoće li plin kućanstvima poskupiti ili pojeftiniti?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 16.09.2016 21:33
  • Objavljeno 16.09.2016 u 21:33
plin, kuhanje

plin, kuhanje

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Ulazak RWE-a na hrvatsko tržište opskrbe plinom za kućanstva svojevrsna je najava onoga što nas čeka od 1. travnja iduće godine. Tad bi to tržište u potpunosti trebalo biti deregulirano, odnosno cijenu više ne bi smjela kontrolirati država. Postavlja se pitanje hoće li to u konačnici donijeti niže ili više cijene plina za građane?

Stručnjaci nisu složni u mišljenju o tome. Jedni očekuju da će cijene pasti, kao što se to dogodilo nakon što je liberalizirano tržište plina za poduzetništvo. Drugi smatraju da je izgledniji njihov rast jer su dosad bile regulirane i kao takve među nižima u Europi.

Trenutno u Hrvatskoj postoji 35 aktivnih opskrbljivača plina u obvezi javne usluge, odnosno onih koji opskrbljuju kućanstva po cijenama diktiranim od države. Te tvrtke nabavljaju plin od reguliranog veletrgovca, HEP-ove tvrtke Opskrba plinom, koja ga kupuje od Ine kao proizvođača.

Velik pad cijena plina na europskim burzama

Iako Zakon o tržištu plina već sad omogućuje građanima promjenu opskrbljivača, to se nije događalo jer u stvarnosti nisu ni imali koga birati. Tržišni opskrbljivači, znači oni koji nisu vezani obvezom javne usluge, nisu bili zainteresirani za prodaju plina kućanstvima jer im je to bilo neisplativo.

Međutim, velikim padom cijena plina na europskim burzama – a takav trend traje od 2014. – stvorili su se uvjeti za ulazak tržišnih igrača u segment opskrbe kućanstava.

Plin kojim će opskrbljivati male kupce RWE kupuje na burzi i od svoje sestrinske tvrtke RWE Supply & Trading iz Njemačke.

'Rado bismo kupovali i domaću proizvodnju plina, no nažalost ona još uvijek nije dostupna. Tržište je zakonski već sad u potpunosti deregulirano, no zbog cijene plina opskrbe u obvezi javne usluge koju do 1. travnja 2017. određuje država, opskrbljivači koji nisu u obvezi javne usluge dosad nisu uvidjeli isplativost ranijeg ulaska na tržište. Nakon 1. travnja iduće godine, zbog zahtjeva Europske komisije, cijene plina za opskrbu kućanstava u okviru javne usluge formirat će se na tržišnom principu. U RWE-u upravo zbog snage naše grupacije hrvatskim građanima već danas možemo ponuditi još nižu cijenu i biti predvodnik potpune liberalizacije tržišta plina. Dakle, radi se o poslovnoj odluci te očekujemo da ćemo u tri godine zauzeti 10 posto tržišta opskrbe plinom', rekao je za tportal Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Plina.

Što će biti s cijenama plina nakon 1. travnja, Miliša se nije usudio prognozirati.

Pixsell

Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Kupci više neće biti zaštićeni od rasta cijena

Pixsell
Gordana Jukić, direktorica Opskrbe kućanstava u Prvom plinarskom društvu (PPD), najvećem domaćem trgovcu plinom koji opskrbljuje njime kućanstva i industriju u vukovarskom području, ističe kako se u ovom trenutku ne može znati hoće li cijena biti niža ili viša.

'U trenutku kada se tržište otvori cijena će se prilagođavati tržišnim uvjetima. Međutim, sigurno je da kupci više neće biti zaštićeni i osigurani od povećanja cijena ukoliko dođe do toga. Naime, prema trenutno važećim propisima, kućanstva spadaju u kategoriju zaštićenih kupaca sukladno odredbama Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa zaštićenog kupca u uvjetima kriznih stanja u opskrbi plinom, koju je donijela Vlada, što će, ako navedena odredba ostane na snazi po dereguliranju tržišta kućanstava, i dalje od opskrbljivača zahtijevati da ispune određene uvjete opskrbe plinom. Svi ti uvjeti utječu na krajnju cijenu plina', rekla je Jukić za tportal.

Dodaje kako su tu i fiksni troškovi koji će od opskrbljivača iziskivati veliku financijsku snagu i napore da osiguraju, na primjer, zakupljene kapacitete skladišta prirodnog plina i kupovinu plina u ljetnim mjesecima kako bi se koristio zimi.

'Lošom kalkulacijom opskrbljivač može dovesti u opasnost svoje poslovanje, a time ugroziti i isporuku proizvoda. Nije mala stvar u slučaju jake zime osigurati prirodni plin po uvjetima ugovorenim s kupcem, a da pritom ne ugrožavamo poslovanje svoje tvrtke. Budući da će opskrbljivač u konačnici udovoljavati potrebama kupca, to će iziskivati veliku fleksibilnost. Ne možemo stoga reći hoće li cijena biti viša ili niža, pitanje je kakav će proizvod opskrbljivač osigurati kupcu', naglasila je Jukić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!