LIBERALIZACIJA

RWE Plin počeo s opskrbom kućanstava, želi 10 posto tržišta

06.09.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Tvrtka RWE Plin u utorak je počela s opskrbom hrvatskih kućanstava plinom, a čelništvo tvrtke očekuje da će u tri godine osvojiti deset posto tržišta, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare

Predsjednik Uprave RWE Plina i RWE Energije Zoran Miliša kazao je kako od utorka hrvatski građani prvi put mogu odabrati opskrbljivača plinom. Kućanstvima koja se odluče na prelazak na RWE Plin obećao je pet posto niže cijene u odnosu na sadašnje najniže, a taj će popust vrijediti najmanje godinu dana od potpisivanja ugovora.

Očekuje da će u tri godine RWE Plin osvojiti deset posto hrvatskog plinskog tržišta kućanstava te naveo kako već sada preko 1.500 kućanstava čeka potpisivanje ugovora.

Istaknuo je kako je prelazak novom distributeru vrlo jednostavan, jer će svu papirologiju rješavati RWE, a korisnici će, za razliku od dva računa za struju (ako su prešli RWE-u), za plin dobivati samo jedan račun. Ugovore li kućanstva s RWE-om opskrbu strujom i plinom, godišnje mogu prosječno uštedjeti i do dva mjesečna računa, odnosno, kako je rekao, i više od tisuću kuna.

Miliša smatra da će potpuna liberalizacija hrvatskog tržišta plina u bliskoj budućnosti dovesti do konsolidacije.

'Mislim da će se tržišna utakmica, gdje sada djeluju 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge koji plinom opskrbljuju kućanstva, svesti na tri do pet velikih igrača', rekao je.

U Hrvatskoj je 650 tisuća korisnika plina u kategoriji kućanstava, tri puta manje nego u opskrbi električnom energijom, a ukupna potrošnja plina u hrvatskim kućanstvima iznosi oko šest teravatsati.