BORBA S RECESIJOM

Iskoristite ekonomsku krizu i profitirajte

26.11.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Usporavanje ekonomskog rasta i prijeteća recesija pogodit će sve građane. Rast inflacije, stagnacija plaća, skupi krediti znakovi su za uzbunu i poziv na 'stezanje remena'. Predlažemo vam nekoliko praktičnih savjeta za lakše preživljavanje kriznih vremena

NE ZADUŽUJTE SE I SMANJITE POSTOJEĆE DUGOVE

Izbjegavanje zaduživanja i efikasno smanjenje postojeće zaduženosti ključno je za preživljavanje recesije kako za pojedinca, tako i za državu u cjelini. Potrebno je učiniti sve da reducirate dug, prvenstveno onaj koji se nagomilao na kreditnim karticama. Za početak možete skupi dug napravljen na karticama zamijeniti znatno jeftinijim dugoročnim kreditom. Ako uspijete eliminirati skupi dug i usto smanjiti redovne izdatke, moći ćete osloboditi mnogo više novca za štednju tijekom recesije.

Ostvareni 'viškovi' od nekoliko stotina kuna mogu dugoročno biti jako značajni za vaš financijski probitak. Veliki napredak bit će već to što ćete sva nužna plaćanja moći obavljati bez kreditnih troškova. Promatrano iz dugoročne perspektive, čišćenje kredita tijekom recesije pruža vam mogućnost da iskoristite dobre investicijske prilike (kupnja dionica, nekretnina) koje se otvaraju u vrijeme recesije.

SMANJITE DIONIČKI PORTFELJ, ALI NE BJEŽITE PANIČNO IZ POSLOVANJA S DIONICAMA

Tržište dionica je u pravilu prva žrtva nadolazeće recesije, o čemu zorno svjedoče negativni trendovi na Zagrebačkoj burzi. Prirodna reakcija investitora je da se povuku iz dionica i prebace novac u sigurnije vrijednosne papire i depozite. Naravno, nema ništa pogrešno u tome da nastojite smanjiti dionički portfelj, ali ako to već niste učinili tijekom euforije, nije dobro panično napuštati brod kada su burzovni indeksi već dobrano potonuli.

Upravo tijekom depresije burza nudi dobre prilike. Ako imate dugoročan pristup ulaganju na burzi i dovoljno viška sredstava u rukama, u krizno vrijeme možete kupiti dionice afirmiranih kompanija po relativno niskim cijenama. Uz malo strpljenja i hrabrosti, možete se izvrsno pozicionirati prije novog burzovnog poleta koji će nastupiti kad gospodarstvo izađe iz recesije.

STEKNITE NOVE VJEŠTINE I OSTANITE ZAPOSLENI

Povećanje nezaposlenosti jedan je od glavnih indikatora gospodarske krize. Tijekom recesije mnoge firme prisiljene su smanjiti broj zaposlenih, a više nego obično završava ih u stečaju. Najbolji način da se osigurate od gubitka posla je da steknete nove vještine i unaprijedite svoje sposobnosti. Neka vaš moto bude 'što više znam, više vrijedim'. Tako ćete na najbolji način smanjiti rizik gubitka posla. Također, možete iskoristiti nove vještine da dodatno zaradite sa strane.

Čak i ako izgubite posao, ne trebate pasti u očaj. Gledajte to kao dobru priliku da kroz potragu za novim radnim mjestom pronađete možda bolji i zanimljiviji posao od prethodnog.

PREISPITAJTE POTROŠNJU I SREDITE KUĆNI BUDŽET

Bez obzira na recesiju, uvijek biste trebali pratiti i kontrolirati troškove domaćinstva i imati konstruktivan pristup u kreiranju kućnog budžeta. Ipak, većina nas sklona je 'popuštanju kočnica', pogotovo kada stvari idu dobro. Upravo zato je bitno reagirati na vrijeme. Medijske diskusije o rastu cijena, usporavanju gospodarskog rasta, porastu vanjske zaduženosti, vanjskotrgovinskom deficita i sl., koje upućuju na ekonomsku krizu, dobar su poticaj da pretresete svoje račune i kućnu potrošnju.

Namjeravate li početi štedjeti, izračunajte svoje troškove. Mjesec dana zapisujte koliko ste na što potrošili. U jedan stupac stavite nužne troškove, poput osnovnih namirnica, režija i kredita, a u drugi stvari bez kojih možete. Napravite plan troškova sljedeći mjesec i pokušajte ga se što dosljednije držati. Razmislite gdje možete uštedjeti, a i poboljšati svoje zdravlje. Primjerice, možete više pješačiti, a manje se voziti automobilom, odreći se cigareta ili brzu hranu zamijeniti jelima skuhanim kod kuće.

NE KLONITE DUHOM

Kad nastupi ekonomska kriza, mnogi ljudi pritisnuti financijskim teškoćama prepuštaju se raznovrsnim porocima. U takvim vremenima obično procvjetaju razne igre na sreću, kladionice i sl. Također, mnogi su skloni posegnuti za alkoholom kako bi pobjegli od financijskih problema. U svakom slučaju, trebate posvetiti mnogo više energije za izlazak na kraj s problemima nego u razdoblju procvata.

Upravo je to pravo vrijeme da preispitate svoje potrošačke navike i odreknete se bespotrebnog luksuza i brojnih skupih sitnica bez kojih lako možete preživjeti. Umjesto da vas obuzme malodušnost, ekonomska kriza je dobra prilika za povratak duhovnim vrijednostima koje su ustvari besplatne.

Recesija je prirodni dio ekonomskog ciklusa. Premda ne možete izbjeći negativne utjecaje recesije na svakodnevni život, nema razloga za ogorčenost. Jednostavno reducirajte nepotrebne troškove i više se posvetite samima sebi i stvarima koje se ne plaćaju novcem. Ako ste pak uspjeli uštedjeti nešto novca i imate dovoljno hrabrosti, ulaganje na burzi u vrijeme recesije može vam donijeti neočekivanu dobit.