KOLAPS STRANIH ULAGANJA

Investitorima je preskupa EU, a kamoli Hrvatska

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 11.04.2011 14:19
  • Objavljeno 11.04.2011 u 13:43
Damir Novotny

Damir Novotny

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Porazni podatak o padu inozemnih ulaganja od 80 posto najbolje svjedoči o investicijskoj klimi u Hrvatskoj. O uzrocima drastičnog pada stranih investicija u prošloj godini i očekivanjima za ovu porazgovarali smo s ekonomskim analitičarem Damirom Novotnyjem

Novotny smatra da je velik pad izravnih stranih ulaganja u 2010. godini očekivan. 'Ne čude me takvi podaci. Velik dio direktnih stranih ulaganja otpada na dokapitalizaciju banaka. Strane banke prošle godine nisu refinancirale svoju dobit, već su je povukle. Slično su se ponašale i druge inozemne tvrtke u Hrvatskoj', ističe Novotny.

Ova godina, smatra, bit će još lošija. Vladini pokušaji da nešto promijeni zasad se svode samo na političke kampanje i marketinške akcije bez konkretnih poteza.

'Da bi se privukle velike investicije, morate biti spremni i na velike ustupke. Investitorima je već u Europi preskupo, a Hrvatska je u tom kontekstu još nepovoljnija. Mi za kvadrat zemlje tražimo 300 eura, dok drugi nude besplatne parcele, priključke i jeftinu radnu snagu', objašnjava Novotny.

Kad je riječ o greenfield investicijama, jedino čemu se možemo nadati su ulaganja u turizam, i to prvenstveno zahvaljujući našem položaju. Novotny tako očekuje da bi se ove godine konačno mogao realizirati dio projekta Brijuni rivijera vrijedan oko 500 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi