U TRI KVARTALA

Ingra u gubitku od 70,9 milijuna kuna

31.10.2012 u 14:58

Bionic
Reading

U razdoblju od siječnja do kraja rujna ove godine grupa Ingra poslovala je s gubitkom većim od 70,9 milijuna kuna, što je znatno više od gubitka iz istog razdoblja lani kada je iznosio 49,6 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća koje je Ingra danas dostavila Zagrebačkoj burzi.

Nisu isplatili komercijalne zapise

Zbog blokade poslovnih računa Ingra nije u mogućnosti isplatiti glavnicu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,5 milijuna eura koja danas dospijeva, zbog čega je Zagrebačka burza obustavila trgovanje tom dionicom do 13,00 sati.

Profitabilnost Ingre, kako se navodi, bila je pod negativnim utjecajem pada poslovnih prihoda za 28 posto, ali i značajnog utjecaja jednokratnih stavki, prvenstveno rashoda na projektu u Makedoniji u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

Naime, Makedonska agencija državnih cesta raskinula je u svibnju ove godine ugovor o izgradnji magistralne ceste Štip-Strumica, što je dovelo do blokade računa Ingre. U izvješću će pritom ističe da je Ingra odradila i naplatila 85 posto ugovorenih radova, ali je zbog problema s lokalnim podizvođačima došlo do zastoja radova, zbog čega je ugovor raskinut te je makedonska agencija naplatila garanciju i time blokirala račun tvrtke.

Poslovni prihodi grupe Ingra u prvih devet mjeseci iznosili su 116 milijuna kuna, što je 28 posto manje nego u isto vrijeme lani, zbog sporije realizacije projekata u cestogradnji te kasnijeg početka projekata na inozemnim tržištima.

U usporedbi s prvih devet mjeseci lani, prihodi s domaćeg tržišta smanjeni su naime za 52 posto, zbog, kako se navodi, niže realizacije izgradnje autocesta u Hrvatskoj i usporenog rješavanja njihovih imovinsko-pravnih odnosa.

Među inozemnim projektima u izvješću se izdvajaju projekti u Alžiru i Iraku, čija realizacija također teče nešto sporije od plana zbog otežanog dobivanja garancija na domaćem financijskom tržištu, pa je grupa za dio inozemnih projekata ishodila garancije od stranih banaka, a na kašnjenje projekta na brani Tagharist u Alžiru utjecao je i postupak usuglašavanja projektnih rješenja prema alžirskoj regulativi. Sporije se odvija i projekt izgradnje dvije makedonskih bolnice, zbog problema investitora s financiranjem projekta, a kasnili su i radovi na iračkoj HE Haditha.

Ipak, iz Ingre ističu da su u odnosu na prošlu godinu, prihodi s inozemnih tržišta povećani za čak 58 posto te je udio prihoda s domaćeg inozemnih tržišta gotovo izjednačen (domaće 52, inozemna 48 posto).

Nakon što ponuda za preuzimanje Ingre od strane Đuro Đaković Holdinga nije uspjela, Uprava Ingre radi na alternativnom rješenju u smislu restrukturiranja tvrtke. Društvo je u potrazi za odgovarajućim investitorima koji bi dokapitalizirali tvrtku, navodi Uprava Ingre.