BLOKIRANI 10 MJESECI

Ingra-gradnja pred stečajem

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ingrina tvrtka za visokogradnju, kojoj je glavni projekt bila gradnja zagrebačke Arene, već je dulje 'mrtva', podizvođači strahuju od gubitka novca koji su odradili, a iz Ingre poručuju da još nije kraj...

Tvrtka Ingra-gradnja, povezano društvo Ingre, u blokadi je od kolovoza prošle godine. U Ingri su Business.hr-u potvrdili da je njihova tvrtka kći, preko koje je vođena većina poslova prilikom gradnje Arene Zagreb, u teškoj situaciji.

Ukupne obveze Ingra-gradnje, prema podacima iz Ingre, iznose oko 14 milijuna kuna, a potraživanja su nešto veća od devet milijuna kuna. Najveći dio dugova odnosi se na dobavljače i podizvođače radova na Areni Zagreb. Tako tvrtke koje su za Ingru gradile taj velebni multifunkcionalni objekt i godinu i pol nakon njegova otvorenja nisu naplatile osam milijuna kuna potraživanja.

U Ingri kažu da je to oko šest posto ukupne vrijednosti Arene Zagreb. Ingra je s kašnjenjem počela dobivati od države i Grada Zagreba 7,5 milijuna eura godišnje za zakup Arene. To očito nije dovoljno da podmiri svoje obveze prema podizvođačima radova pa je morala pribjeći drugim načinima plaćanja dugova.

Dobavljači koji još nisu uspjeli naplatiti radove na Areni Zagreb sve više sumnjaju da će naplatiti svoja potraživanja od Ingra-gradnje. Dio njih nagodio se s Ingrom i svoja potraživanja prebio preko - stanova! Naime, Ingra im je dio potraživanja platila u nekretninama koje je nedavno sagradila.

Iako im je tvrtka kći već mjesecima u blokadi, u Ingri tvrde kako će pokušati sve da se izbjegne stečaj tvrtke. 'Glavni cilj nam je izbjeći stečaj tvrtke jer bi on negativno utjecao na dobavljače i njihova potraživanja', poručili su iz Ingre za Business.hr.

Da bi dobavljači ostali kratkih rukava kad bi se proglasio stečaj Ingra-gradnje, dokazuje podatak o vrijednosti imovine te tvrtke, koja iznosi samo četiri milijuna kuna, što je višestruko manje od potraživanja dobavljača od te tvrtke. Na pitanje kako namjeravaju riješiti dugove dobavljačima, u Ingri tvrde da će to biti riješeno u sklopu cjelokupnog restrukturiranja Ingra-grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi