ZBOG ZDRAVSTVA

Inflacija u siječnju porasla 3,4 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2009 14:00
  • Objavljeno 18.02.2009 u 14:00
liječnik, zdravstvo

liječnik, zdravstvo

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Inflacija u siječnju porasla 3,4 posto

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u siječnju ove godine u odnosu na prosinac 2008. u prosjeku bile više za 1,2 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji siječanj, više za 3,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je povećanje stope inflacije na godišnjoj razini u odnosu na onu u mjesecu prije. U prosincu prošle godine godišnja stopa inflacija pala je na najnižu razinu u 2008. godini, od 2,9 posto, nakon pet mjeseci uzastopnog usporavanja.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u siječnju ove godine u odnosu prethodni mjesec najviše su porasle cijene zdravstva, za 14,4 posto, zbog naplate participacije. Cijene alkoholnih pića i duhana istovremeno su povećane za 5,2 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 2,7 posto, ponajprije zbog poskupljenja plina i centralnog grijanja.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, uslijed rasta cijena svježeg voća i povrća, povećane su nešto umjerenijih 1,9 posto, no prehrana u košarici proizvoda na temelju koje se izračunava indeks potrošačkih cijena čini gotovo 30 posto.

Porast cijena u siječnju u odnosu na prosinac dijelom su ublažile cijene odjeće i obuće, koje su u vrijeme sezonskih sniženja u prosjeku snižene za 6,6 posto, a zbog nižih cijena goriva pale su i cijene prometa, za 0,2 posto. Za 0,1 posto u prosjeku su bile niže i cijene ugostiteljskih usluga, dok su na razini iz prosinca 2008. ostale cijene komunikacija i obrazovanja.

Na godišnjoj razini pak, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine, cijene prehrane porasle su za 4,8 posto, pri čemu su najviše, za više od 8 posto, povećane cijene kruha i žitarica te mesa.

Najviši porast na godišnjoj razini promatrano prema glavnim skupinama prema namjeni potrošnje bilježe se kod cijena zdravstva, koje su u siječnju ove prema siječnju prošle godine uvećane za 19,3 posto, uz primjerice rast cijena bolničkih usluga za čak 101,7 posto, a zdravstvenih usluga osim bolničkih za 20,5 posto.

Smanjenje se pak bilježi samo kod cijena odjeće i obuće (za 0,01 posto) te cijena prometa, koje su smanjene za 7 posto, pri čemu se kod cijena goriva i maziva za osobna vozila bilježi pad cijena za 17,2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi