istraživanje Gallupa

Inflacija je glavna briga američkih ulagača, velika većina ih očekuje da će nastaviti ubrzan rast cijena

14.07.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Inflacija je prigušila optimizam američkih ulagača u drugom tromjesečju, ali ih nije pokolebala u planiranim ulaganjima, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta Gallup

Gallupov indeks optimizma ulagača porastao je u lipnju za 13 bodova u odnosu na veljaču, na 39 bodova, pokazalo je istraživanje.

Ulagači su iskazali pojačani optimizam u prognozama gospodarskog rasta, zapošljavanja i dohotka kućanstava, utvrdio je Gallup, napominjući da pojam "ulagača" obuhvaća punoljetne građane SAD-a s ulaganjima većim od 10.000 dolara.

Ispitanici procjenjuju da će se nezaposlenost smanjiti i da će gospodarstvo ubrzati, a njihov optimizam prelio se i na prognoze prihoda kućanstava.

Ispitanici su većinom pesimisti kada je u pitanju inflacija, a indeks koji mjeri njihova predviđanja znatno je niži no što je bio u veljači prošle godine, neposredno uoči početka pandemije covida 19.

Izvješće ministarstva rada pokazalo je jučer da su cijene u lipnju porasle 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem poskočile su 5,4 posto, nakon 5-postotnog rasta u 12 mjeseci do kraja svibnja.

Skok cijena odražava probleme u opskrbi zbog naglog rasta potražnje paralelno ukidanju koronaograničenja i oporavak cijena usluga, posebno u sektoru putovanja, istaknulo je ministarstvo.

  • +15
Koronavirus u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell smatra da je rast cijena tek privremeno ubrzao, zbog otvaranja gospodarstva nakon ukidanja mjera.

Velika većina ispitanika u Gallupovom istraživanju, njih 72 posto, prognozira pak da će cijene ubrzano rasti dulje vrijeme.

Njih 84 posto nije ipak zbog inflacije promijenilo planirana ulaganja u proteklih mjesec dana, a samo četvrtina procjenjuje da će inflacija značajno utjecati na ulaganja u idućim mjesecima, pokazalo je istraživanje.