OTEŽANA NABAVA I INFLACIJA

Industrija eurozone posustala u travnju

02.05.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Aktivnosti u industriji eurozone usporile su u travnju pod pritiskom otežane nabave i poskupljenja koji su zakočili ponudu i potražnju, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje S&P Globala

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) pao je u travnju za jedan bod u odnosu na ožujak, kliznuvši na 55,5 bodova, najnižu razinu u 15 mjeseci.

"Proizvodnja je u cijeloj eurozoni gotovo stagnirala u travnju, zabilježivši najslabiji rast od lipnja 2020", napominje glavni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

"Kompanije su izvijestile da su rat u Ukrajini i opetovani lockdown u nekim dijelovima Kine zaoštrili probleme s nestašicom dijelova, ali stradala je i potražnja, zbog poskupljenja i pojačane neizvjesnosti u prognozama za gospodarstvo, objašnjava Williamson.

Poremećaji u nabavi, ali i transportu rezultirali su produljenim rokovima isporuke, a proizvođači su na poskupljenja sirovina, dijelova, rada i energije reagirali najvećim podizanjem cijena otkada se PMI počeo objavljivati u studenome 2002. godine.

Kompanije su u takvim uvjetima zabrinute za budućnost.

"Čini se da će se trendovi u industriji pogoršati", procjenjuje ekonomist S&P Globala, dodavši da posustajanje potražnje signalizira pad aktivnosti u industriji eurozone u idućim mjesecima, s obzirom na aktualnu razinu zaliha.

"Ukratko, proizvodni sektor eurozone na pragu je teškog razdoblja pada proizvodnje i rasta cijena", zaključuje.