'jednostavno ne funkcionira'

Indija i Rusija prekinule pregovore o trgovinskoj razmjeni u rupijama

05.05.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Indija i Rusija prekinule su nastojanja da dogovore bilateralnu trgovinu u rupijama, nakon što višemjesečni pregovori nisu uspjeli uvjeriti Moskvu da prima indijsku valutu, izjavila su u petak dva dužnosnika indijske vlade i izvor koji je izravno upoznat s tijekom pregovora

To će biti udarac za indijske uvoznike jeftine nafte i ugljena iz Rusije, koji su se nadali uspostavi stalnog mehanizma plaćanja u rupijama kako bi smanjili troškovi konverzije valuta.

S velikim trgovinskim jazom u korist Rusije, Moskva vjeruje da će završiti s godišnjim viškom rupija u protuvrijednosti većoj od 40 milijardi dolara ako se takav mehanizam uspostavi, a takvu akumulaciju rupija smatra 'nepoželjnom', rekao je Reutersu jedan dužnosnik indijske vlade.

Indijsko ministarstvo financija, središnja Reserve Bank of India i ruske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentarom.

Indijska valuta nije u potpunosti konvertibilna. Indijski udio u globalnom izvozu robe iznosi svega otprilike 2 posto, što smanjuje potrebu drugih zemalja da drže rupije.

Indija je ubrzo nakon invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine počela istraživati mehanizam poravnanja s Rusijom u rupijama, ali nije zabilježen nijedan dogovor sklopljen u toj valuti. Većina trgovine je u dolarima, ali se sve se više dogovara trgovina u drugim valutama poput dirhama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dvije su strane razgovarale o olakšavanju trgovine u lokalnim valutama, ali smjernice nisu formalizirane.

Rusija ne želi imati rupije, već želi da joj se plaća u kineskim juanima ili drugim valutama, kazao je drugi dužnosnik indijske vlade uključen u pregovore. "Ne želimo više forsirati nagodbu u rupijama, taj mehanizam jednostavno ne funkcionira. Indija je pokušala sve što smo mogli da ovo uspije, ali nije pomoglo", rekao je treći izvor izravno upoznat s razvojem događaja.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine do 5. travnja 2023. indijski je uvoz iz Rusije porastao na 51,3 milijarde dolara, u odnosu na 10,6 milijardi dolara u istom razdoblju prije godinu dana.