uskoro u parlamentu

Indija će zabraniti većinu kriptovaluta, evo zašto

25.11.2021 u 07:36

Bionic
Reading

Indija planira zabraniti većinu privatnih kriptovaluta, kaže se u nacrtu zakona koji bi se uskoro trebao naći u parlamentu. Vlada će dopustiti samo određenim kriptovalutama da promoviraju temeljnu tehnologiju i njezinu upotrebu, prema zakonodavnom dnevnom redu za zimsko zasjedanje koje bi trebalo početi kasnije ovog mjeseca

Putem Zakona o kriptovaluti i uredbi o službenoj digitalnoj valuti 2021., Indija također želi napraviti okvir za službenu digitalnu valutu koju će izdati Središnja banka Indije. Središnja banka izrazila je 'ozbiljnu zabrinutost' u vezi s privatnim kriptovalutama i trebala bi pokrenuti vlastitu digitalnu valutu do prosinca.

Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta, kreće se na razinama od oko 60.000 dolara, a cijena mu se više nego udvostručila od početka ove godine, privlačeći horde lokalnih investitora.

Službeni podaci nisu dostupni, ali procjene industrije pokazuju da u Indiji ima 15 do 20 milijuna kripto investitora, s ukupnim kripto ulaganjima od oko 400 milijardi rupija (5,39 milijardi dolara).

Ranije ove godine, indijska vlada razmatrala je kriminaliziranje posjedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prijenosa kripto imovine, ali zakon nije donesen.

Od tada je vlada malo promijenila svoj stav i sada nastoji obeshrabriti trgovanje kriptovalutama nametanjem velikih kapitalnih dobitaka i drugih poreza, izjavila su dva izvora za Reuters ovog mjeseca. No, visoki vladin dužnosnik rekao je Reutersu da je plan naposljetku zabraniti privatne kriptovalute dok se utire put za novu digitalnu valutu središnje banke (CBDC).