TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi otvorili novi trgovinski tjedan u crvenom, likvidnost potonula

Bionic
Reading

Zagrebačka burza je novi trgovinski tjedan otvorila u crvenom teritoriju, dionički indeksi su zaključili s negativnim predznakom, a likvidnost je potonula.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 2.026,6 bodova, što predstavlja pad od 0,7 posto te je time ujedno i prekinuo svoj niz od dva uzastopna dana rasta.

Uži indeks CROBEX10 je oslabio 0,5 posto na 1.210,9 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus izgubio 0,8 posto na vrijednosti.

Svi sektorski indeksi su također zabilježili gubitke, a najviše je izgubio indeks građevinskog sektora, čije je vrijednost kliznula 1,2 posto.

Ukupna dionička likvidnost se i više nego prepolovila u odnosu na prethodni trgovinski dan, te je protrgovano svega nešto više od 4 milijuna kuna. Povlaštene dionice Adrisa su bile najaktivnije izdanje, s prometom od 573 tisuće kuna, pri čemu su zaključile nepromijenjeno, a slijede ih dionice Valamar Riviere, čija je cijena također stagnirala na prometu od 549 tisuća kuna.

Titula gubitnika dana je pripala povlaštenom izdanju Končar D&ST, koje je izgubilo 3,6 posto na vrijednosti, a loš dan su imale i dionice Optima Telekoma i Atlantske plovidbe, čije su cijene oslabile redom 3,5 posto i 3 posto.

S druge strane, dobar dan su imale dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, Đuro Đaković Grupe i redovno izdanje Končar D&ST, koje su ojačale redom 6 posto, 4 posto i 2,2 posto.

Dobitnik dana           Brodogradilište Viktor Lenac                +6,02%                      8,80

Gubitnik dana           Končar D&ST                                       -3,57%                      1.350,00

CROBEX                                                                                  -0,73%                      2.026,57