tržište kapitala

Blok transakcije podigle promet na burzi

Ako imate kune i eure, ne brinite oko krize na Bliskom istoku

Ako imate kune i eure, ne brinite oko krize na Bliskom istoku

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Nakon desetak dana dosta skromne likvidnosti na domaćem tržištu kapitala, u utorak su blok transakcije unijele određenu živost na tržište.

U redovnom prometu je prikupljeno 11 milijuna kuna prometa, ali je dodatnim blok transakcijama dionicama Adrisa i Podravke u iznosima od 8,9 milijuna kuna i 7 milijuna kuna, ukupan promet podignut na čak 27 milijuna kuna, što je najviše u zadnja dva tjedna. Dionički indeksi su nastavili silaznom putanjom, te su upisali treći uzastopni dan pada, pri čemu su oba indeksa CROBEX i CROBEX10 kliznula oko 0,25 posto.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa s 2,8 milijuna kuna prometa i stagnacijom cijene na 500 kuna, dok po prometu slijedi dionica HT-a koja je oslabila 0,5 posto pri 2,5 milijuna kuna prometa. Među milijunaše su se ugurale još dionice Ericsson Nikole Tesle koja je stagnirala cijenom, te dionica PBZ koja je upisala rast cijene od 0,6 posto, a obje na prometu od tek nešto iznad milijun kuna.

Na udaru investitora su se našle dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora, čije su redovne i povlaštene dionice izgubile 4,9 posto i 4,1 posto na vrijednosti. Nakon skoka cijene u prošlom tjednu, korekciju o ovom tjednu doživljava dionica Luke Ploče koja je pala 1,9 posto, nakon što je dan ranije već izgubila 4,6 posto, čime su izbrisani spomenuti dobitci. Na strani dobitnika izdvaja se dionica Alpha Adriatic sa skokom od čak 23 posto, dok je solidan rast od 4,3 posto upisala dionica FTB Turizma.

Dobitnik dana Alpha Adriatic +22,58% 38,00

Gubitnik dana Končar D&ST -4,93% 1350,00

CROBEX -0,25% 2.025,32

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!