TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi nastavili negativan niz, CROBEX ispod 1.600 bodova

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Daljnji porast novooboljelih od koronavirusa unio je negativno raspoloženje među investitore na Zagrebačkoj burzi, indeksu su potonuli dublje u crveno, dok se dionička aktivnost intenzivirala.

Indeks CROBEX izgubio je 1,4% na vrijednosti, pri čemu je zaključio ispod 1.600 bodova, gdje se posljednji put nalazio krajem svibnja. To je ujedno njegov treći uzastopni dan pada te najveći dnevni pad od kraja travnja. Uži tržišni indeks CROBEX10 potonuo je 1,6 posto, dok je širi indeks tržišta, CROBEXplus, kraj dana dočekao s minusom od 0,9 posto. Od sektorskih indeksa, jedino je indeks turističkog sektora zaključio u zelenom teritoriju, i to s blagim rastom od 0,3 posto, dok je najviše na udaru bio indeks prehrambenog sektora, koji je potonuo 2,3 posto.

Ukupna dionička likvidnost gotovo se udvostručila te je ukupno protrgovano oko 9,7 milijuna kuna, pri čemu je samo jedno izdanje uspjelo prikupiti milijunski promet. U fokusu ulagača našle su se dionice Valamar Riviere, koje su na prometu nešto nižem od 2 milijuna kuna izgubile 2,4 posto na vrijednosti. Slijede ih povlaštene dionice Adrisa, s prometom od 892 tisuće kuna te padom cijene od 2,9 posto.

Loš dan imale su i dionice Vira, koje su potonule 6,8 posto, te dionice Đuro Đaković Grupe i Luke Rijeka, čije su cijene izgubile redom 6,7 posto i 4,9 posto.

S druge strane, od aktivnijih izdanja, titulu dobitnika dana pokupila je dionica Instituta IGH koja je ojačala 3,9 posto na krilima novih ugovora vrijednih ukupno preko 12 milijuna kuna. Dobre cjenovne izvedbe imale su i dionice Plave lagune i ZAIF Propriusa, koje su ojačale 3,7 posto i 3,5 posto.

Dobitnik dana Institut IGH +3,92% 106,00

Gubitnik dana Viro -6,80% 46,60

CROBEX -1,44% 1.590,70

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!