CRNO NAM SE PIŠE

Indeks optimizma postao indeks pesimizma

23.12.2008 u 14:50

Bionic
Reading

Prvi put u tri i pol godine, koliko Hendal i Lider provode mjerenje poslovnog optimizma, indeks je ušao u fazu recesije

Rezultat je to naglog pada zadovoljstva poslovnih subjekata trenutačnom situacijom, ali još više pada očekivanja za narednih šest mjeseci. To samo ukazuje na to koliko je ozbiljna ekonomska situacija u zemlji, kao i najave da će 2009. biti najteža godina do sada.

Hendal Liderov indeks poslovnog optimizma je u prosincu zabilježio pad od nevjerojatnih 12,5 postotnih poena, sa 103 na 90,5 poena. Očekivanja od narednih mjeseci uvijek su bila iznad 100 postotnih poena, da bi u studenom prvi put pala ispod te razine, na 99,9 poena i u prosincu nastavila s padom na 85,6 poena.

Proizvodnja na najnižoj razini

Proizvodnja je dosegnula najnižu razinu indeksa optimizma u posljednje tri i pol godine. Negativne trendove potvrđuju i posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je u studenom industrijska proizvodnja bila manja za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine. Najveći pad tijekom studenog zabilježen je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (-12,3%), što ne iznenađuje, s obzirom na to da se upravo u promatranom segmentu očekuje najznačajniji pad prodaje u pogoršanim gospodarskim uvjetima.

Statistički podaci iz sektora građevinarstva naizgled ne ukazuju na problematičnu 2009. godinu. Građevinski radovi u razdoblju od siječnja do rujna 2008. veći su 12 posto u usporedbi s onima u razdoblju od siječnja do rujna 2007., a vrijednost novih narudžaba od siječnja do rujna 2008. porasla je 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2007. Međutim, ukupan proj izdanih odobrenja za građenje u razdoblju od siječnja do listopada 2008. manji je 7,9 posto u usporedbi s istim razdobljem 2007, a gotovo 90 posto ih je izdano za gradnju zgrada većinom stambene namjene. Najave banaka o restriktivnijem kreditiranju građana, dizanje kamatnih stopa i najave otpuštanja radnika ne pogoduju tržištu nekretnina, što je potvrdio i pad cijena stanova.

Trgovine pune, potrošnja se smanjuje

Ni nadolazeći blagdani nisu poboljšali stanje u sektoru trgovine. Štoviše, optimizam u tom sektoru tijekom ovog mjeseca ponovno je naglo opao. Iako su trgovački centri puni ljudi, količine i vrijednosti očito nisu više velike kao što se očekivalo od blagdanskih dana. Zadovoljstvo trenutnom situacijom u sektoru turizma drastično pada posljednja dva mjeseca, iako su rezultati postignuti u ovoj godini solidni. Pad zadovoljstva u posljednja dva mjeseca ukazuje na ne baš sjajnu prodaju novogodišnjih aranžmana.

Sektor prijevoza i usluga zadržao je zadovoljstvo na razini prošlog mjeseca, ali očekivanja nisu optimistična. Čak ni pad cijena nafte nije uspio poboljšati situaciju na tom tržištu, najvećim dijelom zbog pada potražnje.