POVEĆANI KAPACITETI

Ina utrostručila proizvodnju plina u Siriji

plin

plin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Početkom prosinca počela je testna proizvodnja na Centralnoj plinskoj stanici Jihar na Hayan bloku u Siriji, potvrdili su za portal www.energetika-net.com iz Ine. Puštanjem plinske stanice u proizvodnju omogućena je proizvodnja i LNG-a (ukapljenog prirodnog plina) te su povećani proizvodni kapaciteti plina i kapljevine

Rast prihoda od proizvodnje plina u Siriji jedan je od glavnih aduta analitičara koji tvrde da je fer vrijednost Inine dionice znatno iznad cijene na kojoj se vodi nadmetanje između MOL-a i mirovinaca. Podsjetimo, MOL je za Inine dionice ponudio 2.800 kuna putem opće ponude malim dioničarima, a mirovinski fondovi su krenuli u otkup Ininih dionica putem burze po cijeni od 2.830 kuna.

U Ini ističu da će proizvodnja plina stoga biti znatno povećana u odnosu na prethodno razdoblje, međutim, ne navode točne brojke. O povećanju proizvodnje u Siriji već je izvijestio mađarski tjednik HVG pozivajući se na informacije iz MOL-a, navodeći da će se Inina proizvodnja u Siriji 2011. utrostručiti u odnosu na ovu godinu!

András Király, direktor Ininog Međunarodnog sektora za istraživanje i proizvodnju izjavio je HVG-u da je na razini MOL grupe 3,5 posto proizvodnje ugljikovodika ove godine potjecalo iz Sirije, no taj će omjer u 2011. godini porasti na čak 10 posto. To su odlične vijesti za Inu/MOL, koji su do travnja ove godine mjesečno na Siriji ostvarivali prihode na razini 16 do 20 milijuna dolara mjesečno.

Ti prihodi će se sada utrostručiti i u najkonzervativnijoj varijanti iznosit će 48 milijuna dolara mjesečno (prema izračunu portala www.energetik-net.com).

Iz poslovnih rezultata Ine za prvih devet mjeseci vidi se da je ekspoatacija plina u Siriji porasla za 68 posto u odnosu na isti period lani, a trošak proizvodnje je kontinuirano u padu i više je nego upola manji od troška proizvodnje u Sjevernom Jadranu.

Nova proizvodna jedinica svoj će puni kapacitet na bloku Hayan doseći početkom iduće godine. Iz Ine službeno navode da će se proizvodni kapaciteti postepeno povećavati, a maksimalna proizvodnja u Siriji se očekuje u 2012. godini.

Intenzivna ulaganja u Siriji su u ovoj fazi završena, kažu u Ini a buduća ulaganja odnosit će se na održavanje proizvodnih kapaciteta. Ina je u Siriji djelatna od 1998. i do danas ima šest komercijalno uspješnih rezultata istraživanja u Bloku Hayan (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa znatnim količinama nafte, plina i kondenzata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi