PRVO TROMJESEČJE

Ina poslovala s gubitkom od 572 milijuna kuna

15.05.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Prvo tromjesečje ove godine Ina Grupa je završila s gubitkom od 572 milijuna kuna u odnosu na neto dobit od 596 milijuna u istome razdoblju prethodne godine. Gubitak na plinskom biznisu iznosio je 306 milijuna kuna, a od ostalih poslovnih aktivnosti 266 milijuna kuna

U prvom tromjesečju 2009. poslovalo se u uvjetima nepovoljnih marži, viših cijena uvoznog prirodnog plina i jačanja tečaja dolara, ističe se u izvješću kompanije.

'Pad cijena sirove nafte imao je za posljedicu pad prodajnih cijena i marži naftnih derivata, što je u prvom tromjesečju značajno smanjilo neto prihod od prodaje te negativno utjecalo na financijski rezultat poslovanja, pa je Ina ostvarila neto gubitak od 572 milijuna kuna. Promjene tečaja odnosno slabljenje kune u odnosu na američki dolar, zajedno s povećanom zaduženosti rezultiralo je gubitkom iz financijskih aktivnosti u iznosu od 833 milijuna kuna. Plinsko poslovanje, koje će biti izdvojeno, zabilježilo je znatno veći gubitak nego u prvom tromjesečju 2008, prvenstveno zbog veće negativne razlike uvoznih i prodajnih cijena prirodnog plina', komentirao je tromjesečno poslovanje Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine.

U izvješću su odvojeno prikazani rezultati poslovanja plinskog biznisa koji se vodi kao prekinuto poslovanje jer je krajem siječnja potpisan ugovor na temelju kojeg Vlada preuzima djelatnost skladištenja i trgovine prirodnim plinom, a Ina zadržava samo aktivnosti istraživanja i proizvodnje plina u Hrvatskoj. Gubitak iz osnovne djelatnosti plinskog biznisa povećan je u odnosu na prvo tromjesečje 2008. za 157 milijuna kuna i iznosio je 359 milijuna kuna. Veća negativna razlika između prodajnih i uvoznih cijena značajno je negativno utjecala na financijski rezultat.

Dobit iz osnovne djelatnosti INA-Grupe od neprekinutog poslovanja za navedeno razdoblje iznosi 480 milijuna kuna (84 milijuna dolara) i niža je za 117 milijuna kuna nego lani. Na rezultat su negativno utjecali smanjena proizvodnja ugljikovodika, nepovoljnije tržišne marže i lošiji randman proizvodnje, manja prodaja na domaćem tržištu i u BiH, uz veću prodaju na ostalim tržištima. Kao rezultat povećane zaduženosti i jačanja američkog dolara Grupa je iz financijskih aktivnosti ostvarila gubitak od 809 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prethodne godine dobit iznosila 377 milijuna kuna. Stoga je i končani rezultat neprekinutog poslovanja bio gubitak od 266 milijuna kuna.