zeleno svjetlo

INA i MOL dobili konačno odobrenje za preuzimanje OMV-a Slovenija

20.05.2023 u 10:35

Bionic
Reading

MOL Grupa, čija je INA članica, dobila je odobrenje Europske komisije čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija.

Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMW Slovenije od strane MOL Grupe. Kao preduvjet za pozitivnu odluku Europske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u ožujku 2023. sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Na razini MOL Grupe izraženo je uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja jer će pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji.

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. lipnja 2023. Istodobno će se provoditi sporazum između MOL-a i Ine, kao članice MOL Grupe, prema kojem će INA povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto.

Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoeuropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s Inom postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu.