OBUSTAVLJEN STEČAJ

Imovina Dine Petrokemije ide 'na bubanj'

01.06.2016 u 20:27

Bionic
Reading

Skupština vjerovnika Dina Petrokemije u stečaju odlučila je u srijedu da se stečajni postupak te tvrtke obustavi i zaključi pa se očekuje da to bude učinjeno do kraja ovoga mjeseca, izjavila je za Hinu stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Po njenim riječima, obustavi stečaja nisu se protivili ni predstavnici države pa će se tijekom sljedećih mjesec dana, do zaključenja stečaja, rješavati pitanje čuvanja i zbrinjavanja opasnog otpada u Dini.

Na pitanje tko je obavezan nadalje čuvati i zbrinuti kemikalije iz Dine, Marija Ružić je rekla kako je to, po zakonu, obvezna učiniti država, putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Što se tiče imovine, kojom će nadalje raspolagati razlučni vjerovnici Dine, ona će se, kazala je Ružić, vjerojatno prodavati po ovršnom prijedlogu vjerovnika HEP-Opskrbe i HEP-ODS-a, nakon što je zagrebački Hypo povukao svoj ovršni prijedlog. U tom slučaju prodavala bi se sva imovina Dine, vjerojatno u rujnu ove godine, a vjerovnici bi se namirivali u skladu sa zakonskim odredbama.

Skupština vjerovnika Dina Petrokemije u stečaju bila je zakazana potkraj travnja, ali je odgođena za 1. lipnja na prijedlog vjerovnika, među ostalima i predstavnika države, ne bi li se do tada pronašle mogućnosti podmirenja obveza, no, nitko od vjerovnika nije se izjasnio da bi predujmio pet milijuna kuna potrebnih za nastavak stečaja.

Stečajna upraviteljica podnijela je Trgovačkom sudu u Rijeci potkraj veljače drugu po redu prijavu nedostatnosti stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka i predložila da se on obustavi.

Od vjerovnika je tražila i suglasnost da se dio postrojenja u Dini 'izreže', odnosno proda kao sekundarna sirovina, kako bi se od dobivena novca osiguralo daljnje čuvanje kemikalija, ali vjerovnici su danas takav prijedlog odbili.

Iz Dine je sredinom travnja u kutinsku Petrokemiju prevezen sav uskladišteni klor odnosno četiri tone te kemikalije, ali je u pogonima ostalo više tona opasnih tvari i otpada.

Stečaj Dina Petrokemije otvoren je u srpnju prošle godine, kada u pogonima nije bilo proizvodnje već nekoliko godina.

Prema ranije objavljenim podacima, ukupna procijenjena vrijednost imovine je 463,8 milijuna kuna, a gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema Dine opterećeni su hipotekama. Najveći razlučni vjerovnici su Hypo Klagenfurt, Hypo Zagreb, HBOR, Republika Hrvatska i HEP. Procijenjena vrijednost imovine slobodne od tereta je 4,5 milijuna kuna, a prema predračunu, predvidive obveze stečajne mase su 24,1 milijun kuna, od kojih su predvidivi troškovi stečaja, uključujući čuvanje i zbrinjavanje opasnog otpada, 13,8 milijuna kuna.