ŠEF MAISTRE POPOVIĆ

'Imamo pravu strategiju, nismo špekulanti i ostajemo u hrvatskom turizmu'

10.02.2016 u 11:41

  • +5

Premijer Tihomir Orešković otvorio Adria Hotel Forum 2016

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na Adria Hotel Forumu koji se u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu održana je panel diskusija naziva 'Veliki kapital priča' s predstavnicima najvećih hotelijerskih lanaca i investitorima u turizmu

Na panelu sudjelovali su Burak Baykan iz Dogus grupe, Enes Kazazić (South European Investment Company), Tomislav Popović iz Maistre te Andreas K. Santis kao predstavnik NCH Capitala.

Santis je najprije predstavio NCH Capital, tvrtku koja upravlja s oko 25 različitih investicijskih fondova vrijednih nešto više od tri milijarde dolara. Najviše ulažu u poljoprivredu, nekretnine i turizam na tržištima u razvoju.

Što se tiče ulaganja u Hrvatsku rekao je kako bi bilo dobro poraditi na razvoju turističke infrastrukture dok bi političari trebali svoje odluke donositi brže. Za sada ne razmatra ulaganja u domaću poljoprivredu jer su taj sektor u NCH-u pokrili u Rusiji i Ukrajini, ali i dodaje da naša regija u smislu razvoja turizma može učiniti čuda.

Što se Maistre tiče, Popović je rekao da ona ima diverzificiran portfelj i da će i dalje ciljati na bogatije turiste, iako je u tom sektoru povrat na uloženo niži nego u drugim segmentima.

'Nakon pet godina u Maistri mogu reći da smo na pravom putu. Imamo pravu strategiju, nismo špekulanti i želimo ostati prisutni u hrvatskom turizmu', rekao je.

Upitan hoće li turizam postati ključni biznis cijele Adris Grupe, Popović je objasnio kako se Adris grupa bavi turizmom, ribarstvom te osiguranjem zbog čega on misli da joj je budućnost sigurna.

Burak Baykan iz Dogus grupe
nahvalio je hrvatsku obalu, kulturnu baštinu i ljude, no napominje kako Hrvatskoj i dalje nedostaje kapaciteta i raznovrsnosti u ponudi smještaja.

Kazazić je rekao kako razmatraju ulaganja u Hrvatsku te još uvijek traže sigurno mjesto za investiciju. Njegova kompanija u Sarajevu uložila je u osam tisuća novih kreveta u Sarajevu te nastavljaju ulaganja u takozvane extended stay hotele i sobe američkog tipa, dakle sobe koje su po kvadraturi znatno veće od europskih.

Priznaje da je za takvom vrstom smještaja zabilježena značajna potražnja te su u prvoj godini poslovanja imali vrlo dobre rezultate. Tipični gosti takvih hotela dolaze iz Sjedinjenim Američkih Država i u prosjeku u sobi ostaju oko četiri dana, rekao je.

Među publikom je provedena i anketa s pitanjem bi li radije uložili u hotel s četiri zvjezdice rekonstruiran iz hotela niže kategorije ili bi uložili u novi hotel s pet zvjezdica. Čak 56 posto ispitanih navelo je kako bi radije uložili u novi hotel, dok bi se 44 posto ispitanih radije prihvatilo rekonstrukcije starog hotela niže kategorije.