SERIJA INTERVJUA ZA AMERIČKU TV MREŽU

Što je sve Putin priznao u razgovoru s Oliverom Stoneom?

07.06.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je ovih dana niz intervjua poznatom filmskom redatelju Oliveru Stoneu u kojima je odgovarao na najkontroverznija pitanja suvremene međunarodne politike, a koji će se moći pogledati na američkoj televiziji Showtime idućeg tjedna. Govoreći, o mogućem vojnom sukobu između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ruski čelnik je kazao kako taj sukob nitko na Zemlji ne bi preživio, a u razgovoru je otkrio i dosad nepoznate tajne

'Mislim kako nitko ne bi preživio mogući vojni sukob između Rusije i SAD', odgovorio je Putin poznatom režiseru ovjenčanom s tri Oscara na pitanje bi li Sjedinjene Države dominirale u 'vrućem ratu' protiv Rusije, dodajući pritom kako je NATO u stalnoj potrazi za neprijateljem kako bi opravdao svoje postojanje.

'Više ne postoji Istočni blok, nema više Sovjetskog Saveza. Zašto, dakle, i dalje postoji NATO? Moj dojam je da, kako bi opravdao svoje postojanje, NATO ima potrebu za vanjskim  neprijateljem, postoji stalna potraga za neprijateljem, ili nekim aktom provokacije kako bi se netko imenovao za protivnika', istaknuo je Putin priznavši kako postoji nada za za normalizacijom rusko-američkih odnosa.

'Nada postoji sve dok nas ne zakopaju', ukratko je odgovorio Putin, podsjetivši kako je i sam američki predsjednik Donald Trump naredio državnom tajniku Rexu Tillersonu da poboljša odnose s Kremljom.   

Valja napomenuti kako su ruski predsjednik i slavni redatelj tijekom priprema za intervju odgledali poznati film Stanleya Kubricka 'Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavoliti bombu' koja govori o hipotetskom nuklearnom sukobu između bivšeg SSSR i SAD.

Putin je tijekom gledanja filma kazao kako je Kubrick predvidio neke suvremene probleme, pa čak i one s tehničke točke gledišta.

'Stvar je u tome da se od tada malo toga promijenilo. Jedina razlika leži u činjenici da suvremeni sustavi naoružanja postaju sve sofisticiraniji i složeniji. Međutim, ideja reaktivne primjene oružja i nemogućnost da se takvi sustavi kontroliraju i dalje su istiniti', mišljenja je Putin.

Ruski ulazak u NATO? Nekad bilo, sad se spominjalo

Ruski predsjednik je tijekom razgovora otkrio i neke dosad pomno skrivene tajne, među kojima je o ona kako je bivšem predsjedniku Billu Clintonu predlagao da razmotri mogućnost ruskog pristupanja NATO savezu.  

'Sjećam se jednog od svojih posljednjih susreta s predsjednikom Clintonom. On je doputovao u Moskvu te sam mu rekao kako bi mogao razmotriti varijantu da Rusija stupi u NATO. Clinton je odgoorio kako nije protiv toga, ali je čitava američka delegacija reagirala vrlo nervozno', priznao je Putin u razgovoru čiji su fragmenti objavljeni u Politicu.

Prema mišljenju ruskog predsjednika, NATO je sada postao vanjskopolitički instrument SAD u kojem nema saveznika, već samo vazala.

Putin smatra kako je NATO postao vanjskopolitički instrument SAD Izvor: Društvene mreže / Autor: SHOWTIME

'Kada zemlja postane članica NATO-a, vrlo joj je teško protiviti se pritisku tako velike države čelnice NATO-a kao što su SAD. U tom savezu se vrlo lako može pojaviti što god vam padne na pamet; i sustavi za proturaketnu obranu, nove baze, i, ukoliko zatreba, novi kompleksi za napad. A što da mi radimo?', zapitao se ruski čelnik, dodajući kako je u toj situaciji Rusija primorana poduzimati protumjere i 'staviti nišan na objekte koji joj prijete'.

Na Stoneovo pitanje zašto Rusija oštro reagira na širenje NATO-a, Putin je odgovorio kako Moskva razumije vrijednost ili nenazočnost vrijednosti NATO-a i opasnosti od organizacije po Rusiju, naglasivši kako Ruse najviše brine praksa usvajanja odluka.

Snowden za Putina nije izdajnik, ali...

Režisera je zanimalo i Putinovo mišljenje, kao bivšeg suradnika KGB-a, o poznatom zviždaču Edwardu Snowdenu. Predsjednik je naglasio kako Snowden nije izdajnik, budući da niti jednoj drugoj zemlji nije dao informacije koje bi naštetile njegovom narodu.

Ipak, Putin se prema vlastitom priznanju ne slaže sa Snowdenovim postupcima , dodajući kako je taj bivši djelatnik NSA zbog neslaganja s politikom te tajne agencije jednostavno trebao dati otkaz. Putin je pritom priznao kako je dao otkaz u KGB-u upravo stoga što se nije slagao s djelovanjem tadašnje ruske vlade.

Za Putin Snowden nije izdajica Izvor: Društvene mreže / Autor: SHOWTIME

Upitan kako ocjenjuje špijuniranje ruskih tajnih službi, Putin je izrazio zadovoljstvo njihovim radom dodajući kako one rade isključivo u okvirima postojećeg zakonodavstva te kako izbjegavaju špijunirati saveznike, jer takvo što podriva povjerenje i nanosi štetu vlastitoj nacionalnoj sigurnosti.    

Govoreći o tajnim službama, Stonea je zanimalo kako se  Putin nosi s pokušajima atentata, navodeći pritom pet dosad nepoznatih pokušaja ubojstava sadašnjeg ruskog predsjednika.

'Znate kako kod nas kažu? Kome je suđeno da ga objese, neće se udaviti', kratko je odgovorio Putin, uz dodatak kako u potpunosti vjeruje svojoj službi sigurnosti.

Ruskog predsjednika ne brinu atentati Izvor: Društvene mreže / Autor: SHOWTIME

Zanimljivosti je bilo i pred kraj Stoneovog razgovora s Putinom. Naime, nakon što su odgledali Kubrickovo remek-djelo Stone je ruskom predsjedniku poklonio DVD s filmom. Putin je nešto kasnije shvatio kako je kutija prazna te da mu je Stone dao samo omot.

'Tipičan američki poklon!', zaključio je Putin.