RAST TROŠARINA

Iduće godine cigarete poskupljuju za dvije kune

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 31.10.2016 10:18
  • Objavljeno 31.10.2016 u 10:18
cigareta zabrana pušenja

cigareta zabrana pušenja

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić / tportal.hr

Paket poreznih promjena koji je prošlog tjedna predstavio ministar financija Zdravko Marić obuhvaća i rast trošarina na cigarete što će, prema prvim procjenama, u idućoj godini dovesti do prosječnog rasta cijena od dvije kune po kutiji

Očekivani rast cijena cigareta vezan je uz postupno usklađivanje visine trošarine na cigarete u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela u okviru pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Detalji predložene izmjene trošarina nalaze se u tezama zakona o trošarinama, koje je Ministarstvo financija u petak uputilo u javnu raspravu.

Kako stoji u obrazloženju, Hrvatskoj je, u okviru pristupnih pregovora s Europskom unijom odobreno prijelazno razdoblje do 31. 12. 2017. za postupno dostizanje potpune usklađenost trošarine na cigarete u skladu s minimalnim zahtjevima europske pravne stečevine.

Minimalni zahtjevi EU-a, koje će Hrvatska od početka iduće godine morati zadovoljiti, predviđaju ukupnu trošarinu od najmanje 60 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju.

Također, ukupna trošarina ne smije biti niža od 90 eura za 1.000 komada cigareta bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta puštenih u potrošnju.

U Hrvatskoj je trenutačno ukupna trošarina na razini od 58 posto prosječene cijene cigareta, a na 1.000 prodanih cigareta trošarina iznosi 84,82 eura.

Marićev prijedlog predviđa i uvođenje trošarina na nove kategorije duhanskih proizvoda koje sve značajnije zauzimaju tržišni prostor, pri čemu je posebno rastuće tržište elektroničkih cigareta i spremnika za njihovo punjenje te grijanih duhanskih proizvoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!