TAJNA HVARSKOG LJETNIKOVCA

I Vujčić je bio s Milanovićem kod Tedeschija na Hvaru

15.06.2012 u 11:52

Bionic
Reading

U hvarskom ljetnikovcu Emila Tedeschija uz premijera Zorana Milanovića bio je i Boris Vujčić, sadašnji zamjenik i budući guverner HNB-a, otkrio je u današnjem broju tjednik Forum. Informaciju o još jednom zanimljivom gostu u Vili Floriana u Tedeschijevoj Atlantic grupi nisu htjeli komentirati. U HNB-u se pravdaju da je Vujčić na putu, pa ne mogu ništa bez njega, a u Vladi kažu da je premijer sve što je htio reći na tu temu već rekao 11. lipnja. Činjenica je da niti jedna od uključenih strana nije demantirala susret

Tjednik Forum piše da su se u opuštenoj hvarskoj atmosferi našli jedan od najjačih hrvatskih poduzetnika, premijer i budući guverner, pa je teško ne pomisliti da guvernerova smjena nije bila unaprijed režirana. No to je tek jedan od aspekata druženja u uvali Parja.

Od optužbi za potencijalni sukob interesa zbog boravka u Tedeschijevoj vili na Hvaru, izleta koji premijer iako je htio nije uspio sakriti, branio se naglašavajući njihovo, medijima dotad nepoznato, dugogodišnje prijateljstvo. Je li i Vujčić dugogodišnji prijatelj, kada se našao u uvali Parja, ili je odmor ipak bio radni?

U HNB-u smo zatražili potvrdu Forumove informacije i pitali ih na čiju je inicijativu došlo do susreta, no odgovorili su nam u četvrtak da je Vujčić na putu do ponedjeljka pa ne mogu komentirati.

'Sve što je premijer želio reći na tu temu, rekao je na konferenciji za novinare 11. lipnja', odgovorili su na tportalov upit iz Vlade kada smo ih pitali mogu li potvrditi informaciju da je i Boris Vujčić bio s premijerom u uvali Parja.

Odmah nakon otkrića, objavljenog prošli tjedan, da je premijer Milanović boravio u vili privatnog poduzetnika Emila Tedeschija, na političkoj sceni upućene su mu kritike zbog načina na koji je smijenio Mirelu Holy. Smijenio ju je 'zbog nedopustivog ponašanja', dok je za sebe, smatrali su kritičari, primijenio druge standarde, pa je i o ostavci svoje ministrice raspravljao te je i prihvatio - u tajkunskoj vili. Druženje s poznatim poduzetnikom problematiziralo se i zbog činjenice da je Vlada prije nekoliko tjedana pustila informaciju kako će poreznici istražiti Todorića i Tedeschija zbog uočena nerazmjera u prijavljenim prihodima i imovini stečenoj proteklih nekoliko godina. Premijerov boravak u njegovoj vili u kontekstu te informacije ne može se promatrati kao tek njegovo slobodno vrijeme koje može ostati potpuno netransparentno za hrvatsku javnost.

Za budućeg guvernera druženje je također problematično, analitičar Davor Gjenero danas u Večernjem listu tvrdi da je i on zajedno s premijerom prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa te da privatno druženje premijera i guvernera pokazuje ozbiljno nerazumijevanje temeljnih elemenata parlamentarne demokracije, s obzirom da bi monetarna vlast trebala biti neovisna. Kako će reagirati na zahtjev za promjenu tečaja ako ne zna odbiti poziv na zajednički odmor? Kako će mijenjati tečaj ako zna da će time ugroziti vraćanje kredita vlasnika ljetnikovca?

Boris Vujčić odabran je za nasljednika dugovječnog guvernera Željka Rohatinskog, čiju je uspješnu karijeru potresla afera s prodajom suprugine gubitaške tvrtke najmoćnijem hrvatskom poduzetniku, nakon čega je prozvan Todorićevim guvernerom. Zbog tih se okolnosti i Vujčićeva komunikacija s poduzetnikom Tedeschijem s punim pravom promatra pod posebnim povećalom.