HANFA OPET IZGUBILA

I Škegro poništio Samodolovo rješenje na sudu

Ante Samodol Borislav Škegro

Ante Samodol Borislav Škegro

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Hanfa je u kratkom roku već drugi put izgubila na sudu. Nakon Todorićevog Agrokora i Borislav Škegro uspio je poništiti odluku Agencije iz vremena Ante Samodola. Presudom Upravnog suda poništeno je Hanfino rješenje kojim je njegovom društvu za upravljanje fondovima Quaestus Invest oduzeta dozvola za rad na godinu dana

Visoki upravni sud navodi da bivša uprava Hanfe nije imala 'nikakvog razumnog opravdanja za provođenje izvanrednog nadzora koji je doveo do nezakonitog rješenja te zaključuje da nije postupala u dobroj vjeri kada ja oduzela dozvolu za rad prije nego što je Questus uopće imao mogućnost uskladiti se s njenim ranijim nalozima'. Sud zaključuje kako iz spisa predmeta ne proizlazi zaključak da je Quaestus Invest ozbiljno ili sustavno kršio Zakon o investicijskim fondovima pa nema zakonskog temelja za oduzimanje odobrenja za rad.

'Nama je ovo moralna satisfakcija jer su štete proizišle iz nezakonitog postupanja bivše Hanfine uprave ogromne i nanesene su ne samo članovima uprave, nego zaposlenicima i partnerima. Fond je ulagao u pet nekretninskih projekata, u samo jednom od njih zbog ove odluke nije se realizirala investicija vrijedna 10 milijuna eura koja bi otvorila 300 radnih mjesta', komentirao je za tportal presudu Borislav Škegro

Ipak, unatoč vraćanju licence, njegovo društvo za upravljanje Quaestus Invest neće više upravljati Questus Nekretninama, jer će taj zatvoreni investicijski fond (koji je likvidiran prije mjesec dana) promijeniti pravni oblik i postati obično dioničko društvo.

'Nemamo više čime upravljati jer se mijenja pravna forma, ali Quaestus Nekretnine bit će izlistane kao obično dioničko društvo na Burzi, jer se usklađivati s odlukama koje je donijela stara uprave Hanfe nema smisla', rekao je Škegro.

Podsjetimo, Borislavu Škegri i Tomislavu Matiću, partnerima u Quaestus Investu koji je upravljao fondom Quaestus Nekretnine, Hanfa je u vrijeme dok je njome upravljao Ante Samodol naredila da imovinu fonda moraju uskladiti sa zakonom. Kako to nisu učinili, na godinu dana oduzela im je licencu. To je pokrenulo sukob između Škegre i bivšeg čelnika regulatorne agencije. Šef Hanfe je tvrdio da mimo zakona Škegrin nekretninski fond ulaže u povezana društva i u vrijednosne papire iznad ograničenja te da struktura ulaganja nije bila prilagođena zakonu. Iz fonda su tvrdili da je neracionalno kupovati nekretnine u trenutku kada su precijenjene, pa su držali druge oblike imovine čekajući da se cijene ispušu. Mediji su pratili mjesecima njihovo međusobno prepucavanje u kojem su se optuživali za prijetnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi