STUDENTI ŽELE ULAGANJA

I Mamić lajka 'Reci DA investicijama'

17.04.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Strah od antipoduzetničke klime, kao nekog opasnog hrvatskog fenomena koji guši volju za ulaganjem, proširio se izvan poduzetničkih krugova i na mlade koji će tek početi tražiti posao. Studentica molekularne biologije Sara Sivec okupila je grupu studenata koji kažu da su umorni od negativnih stavova sugrađana koji se protive investicijama, te su pokrenuli inicijativu 'Reci Da investicijama' i prikupili 4.000 lajkova na Facebooku. Podupire ih Zdravko Mamić, promotor govora mržnje od čijeg se nezdravog investicijskog modela temeljenog na javnom novcu država misli obraniti novim zakonom

Autori inicijative upozoravaju kako u 21. stoljeću više ne egzistira 'misteriozno vječno radno mjesto' i da se sve više tvrtki gasi, zato smatraju važnim da se pozitivnim stavom dočekuju investitori koji će otvarati nove poslove. 'Još nas je dosta malo, ali smo se odlučili za suradnju sa studentskom mrežom Erasmus u Zagrebu jer su to sve ambiciozni studenti puni ideja koji su bili vani na razmjenama i zaista žele ostati u Hrvatskoj, ali ih je strah hoće li naći posao nakon završetka fakulteta', odgovorili su tportalu.

Zanimljivo je njihovo rangiranje investicijskih prepreka, najviše im smeta negativan stav građana, dok za sporu državnu birokraciju kažu kako 'nažalost, ne čini puno'. 'Svim silama se trudimo biti protiv svakog projekta ili investicije koja bi se mogla eventualno realizirati u našoj maloj zemljici', žale se ovi studenti, kojima su se javila četiri investitora s pohvalom inicijative i željom da im pomognu.

Ne znamo je li među njima i Tomo Horvatinčić, njegov projekt, koji je zgazio javni interes na koji se pozivao, ovi studenti hvale, dok prosvjednike protiv Cvjetnog optužuju za licemjerje, smatrajući da isti danas tamo uživaju u šopingu: 'Posebno nas iznenađuje licemjerje nekih građana. Što god se treba raditi - odmah su demonstracije. Najbolji primjer za to je centar Cvjetni. Vezali su se lancima u Varšavskoj, a sad isti ti ljudi kupuju tamo u H&M-u te ispijaju kavu u tom kompleksu. Stoga takva investicija očito nije bila toliko loša kakvom su je oni prikazali. Dapače, unijela je novi život u naš grad', odgovorili su tportalu.

Najavljuju organiziranje tribina i kažu da im je cilj okupiti kreativne i open-minded osobe koje su otvorene prema promjenama i novim idejama. Jedini uvjet je da su afirmativne i da imaju pozitivan pogled na svijet. Tu se nikako ne bi moglo uvrstiti Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Dinama koji je nedavno pritvoren zbog govora mržnje, što ovim studentima očito ne smeta, dočim ponosno ističu njegovu podršku. Kao investitor, Mamić je zagovornik pogubnog modela financiranja 'igrači moji - novac vaš', u kojem porezni obveznici financiraju klubove, a zarada od transfera igrača odlazi u privatni džep. Još ih podupire Nikica Valentić, nekadašnji HDZ-ov predsjednik Vlade koji se kasnije bacio u nekretninski biznis, za kojeg navode da je 'simpatični gospodin', te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 'Upravo kroz tu raznolikost osoba želimo poručiti kako za ovakve stvari nije bitno tko je iz koje stranke ili tko se čime bavi jer nam je boljitak naše države valjda svima u interesu', kažu.

Priključio im se i Luka Bulić, kao autor poduzetničke himne koja bi trebala tematizirati patnje investitora, koji po tko zna koji put oponašajući Olivera i Ibricu Jusića pjeva: 'Ne daj, Bože, preuzeti inicijativu, nemoj zatalasati ni za glavu živu. Ne ulaži u nas, odmah ti svi zamjere, proglase te lopovom, imaš loše namjere!'