POSLODAVCI OPTUŽUJU:

'I HGK je kriv za antipoduzetničku klimu'

21.09.2010 u 12:42

Bionic
Reading

'U Hrvatskoj je čest slučaj da državna administracija i lokalne vlasti igraju ping-pong s investitorima koji se nađu potpuno izgubljeni jer ne mogu dobiti odgovor na mnoga pitanja', kaže Davor Majetić, novi glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Kao primjer neefikasnosti naše administracije HUP-ovci su izdvojili slučaj poduzetnika na čije pitanje koliko će ga koštati prenamjena poljoprivrednoga zemljišta u građevinskoj zoni u građevinsko resorno ministarstvo nije znalo odgovor.

Isto tako, strane investitore buni pravilo da oni na svoj račun moraju izgraditi trafostanicu kako bi kupovali električnu energiju od HEP-a.

'U zadnjih nekoliko godina doneseno je 940 novih zakona, uredbi i pravila, tako da kod nas nije lako poslovati. Mnoge zapreke se uklanjaju ali stvaraju se i nove', rekao je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a na današnjoj konferenciji za novinare.

U HUP-u pozdravljaju najavu premijerke Jadranke Kosor da će u Vladi odrediti jednu osobu koja će biti nadležna samo za komunikaciju s investitorima i za rješavanje njihovih problema.

Od Vlade i lokalnih vlasti traže da se u budućnosti uvede praksa donošenja pravorijeka za veće investicijske projekte da bi se točno moglo znati mogu li se provesti ili ne.

'Svaki ulagač želi imati vrlo jasnu sliku o tome što će biti s njegovom investicijom. Uvođenjem pravorijeka i boljom efikasnošću birokracije, to bi se riješilo', istaknuo je Majetić.

Novi direktor poduzetničke udruge naznačio je kako će glavni ciljevi daljnjeg rada HUP-a biti borba protiv antipoduzetničke klime, razvijanje socijalnog dijaloga te poboljšanje konkurentnosti zemlje.

Kao jednog od krivaca za lošu atmosferu u javnosti oko novih poduzetničkih projekata HUP-ovci su označili i Hrvatsku gospodarsku komoru koja se, prema riječima Kuštraka, uopće ne bavi tim problemom.

Kad je riječ o socijalnom dijalogu, Majetić je istaknuo kako prevladava nepovjerenje među poslodavcima, sindikatima i Vladom te se nameću ultimatumi.

'U našem odnosu sa sindikatima pokrenut ćemo pitanje reprezentativnosti sindikata odnosno tko ih zastupa. Zatražit ćemo i razdvajanje sindikata koji predstavljaju javne služe od onih koji su zastupaju zaposlene u proizvodnim djelatnostima, jer često nemaju iste interese', najavio je Majetić.