ONI SU UZ VLADU

HUP: Referendum nema smisla

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2010 15:36
  • Objavljeno 20.10.2010 u 15:28
ivan šuker, đuro popijač, bernard jakelić, damir kuštrak

ivan šuker, đuro popijač, bernard jakelić, damir kuštrak

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne može ocjenjivati odluke Ustavnog suda, ali može postaviti pitanje ima li referendum o Zakonu o radu (ZOR) smisla kad je Vlada povukla svoj prijedlog, rekao je zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić

Ustavni sud je samostalno i autonomno tijelo pa ne možemo ocjenjivati njegove odluke, ali referendum je teško opravdati s obzirom da je Vlada povukla iz saborske procedure svoj prijedlog izmjena ZOR-a, kaže Jakelić.

Jakelić smatra dvojbenim zahtjev sindikata da se buduće vlade i saborski sazivi obvežu ne predlagati i ne raspravljati o eventualnim prijedlozima izmjena ZOR-a istovjetnim onima koje je htjela provesti sadašnja vlada.

'O izmjenama ZOR-a treba provesti temeljite konzultacije socijalnih partnera na nacionalnoj razini, a buduće administracije ne treba opterećivati ni obvezivati normativnim aktima', kaže Jakelić.

Ustavni sud danas je zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale postojati 3. rujna, kad je Vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi