LINIĆ ODGOVORIO

'HUP nam može pomoći, ali tek kad sredi privatni sektor'

17.12.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Iduća 2013. godina neće biti problematična za zaduženje, hrvatska Vlada moći će provesti program zaduženja do oko 28 milijardi kuna kolike su obveze, većina toga bit će sa domaćeg tržišta i neće biti realizirano za prvi kvartal planirano izdanje državnih obveznica jer nema potrebe da rušimo vrijednost svojih obveznica na ino tržištu, a u ovom trenutku nema ni potrebe za zaduženjem kod MMF-a za 2013., izjavio je danas ministar financija Slavko Linić

Linić je to kazao odgovarajući na novinarska pitanja vezana za sinoćnje izjave guvernera HNB-a, pada kreditnog rejtinga, mogućnosti zaduživanja, eventualnog angažmanu s MMF-om i drugim aktualnim pitanjima, nakon potpisivanja ugovora o zajmu s EBRD-om i jamstva za taj kredit za financiranje projekta obnove infrastrukture Luke Split.

Istaknuvši da ćemo se iduće godine, ako bude potrebno zadužiti kreditno, moguće i na stranim tržištima, Linić je kazao i da ne može znati što će biti do kraja iduće godine, još će se razgovarati o tome, pa i sa HNB-om, ali i da u svemu nije ugorožen ni tečaj niti likvidnost

Evidentno je da ćemo imati nešto veće kamate u praćenju likvidnosti, kod investicija, no Linić ne očekuje veći rast kamata.

Ministar financija smatra kako nam zaduženje kod MMF-a za 2013. niti ulazak u kreditne aranžmane za sada nije potreban, a ako uslijedi potreba, ali ne vjeruje za 2013., o tome će se razgovarati direktno s MMF-om.

Pritom je podsjetio na 2003. kada je 'stand by' aranžman s MMF-om sklopljen u vrijeme kada smo kretali na inozemna tržišta, tada je trebao netko dati ocjenu stanja u Hrvatskoj i programa Vlade. To je bio razlog što smo tada zaključili 'stand by' aranžman s MMF-om, a danas se o Hrvatskoj zna sve, imamo redovito praćenje kreditnog rejtinga i ocjene agencija rada hrvatske Vlade, kao i kritične ocjene hrvatske javnosti, a imamo i Vladu koja mora jasno reći što su programi reforme i fiskalne štednje za 2013.

Napomenuo je i kako je MMF prisutan u Hrvatskoj, prije dva mjeseca dao je svoju ocjenu i proračuna i zaduživanja, kao i da bi Vlada trebala biti žešća te još više smanjiti izdatke za mirovinski sustav. Možemo govoriti hoćemo li sklopiti neki aranžman sa MMF-om, a ne hoće li MMF doći ili ne i je li prisutan ili nije, jer već je tu, i s njim dva puta godišnje raspravljamo o vladinim politikama, kazao je Linić.

Ponovio je da nam za sada ne treba nikakav novi aranžman niti novac MMF-a.

Na upit o mogućem izdavanju narodnih obveznica, Linić je kazao da se sada o tome razmišlja još više i intenzivnije jer želimo ostati na domaćem tržištu, građani imaju nešto štednje, i ako pokažu zanimanje okrenut će se i tome, kao i mirovinskim fondovima.

U vezi proračuna i hoće li i gdje biti novih rezova, ministar Linić je rekao da to ostavimo užem kabinetu Vlade i premijeru da ocijene hoće li se zbog kreditnog rejtinga u prvom kvartalu nešto učiniti. Osobno je stava da smo u Hrvatskoj toliko kritični i neambiciozni da smatramo da je Vladina projekcija stope rasta od 1,8 posto nerealna

Nije problem srezati investicije u proračunu, imat ćemo niži rast, niži udjel javnih financija, smanjit ćemo i deficit, a tada će valjda svi biti zadovoljni, kazao je dodavši da ispada da su u Vladi nepismeni i nestručni pa vide rast koji drugi inače ne vide.

I obrnuto, svi smatraju da ne treba rast državnog sektora, tu se vode polemike, ali očito su problemi u gospodarstvu kojeg treba financijski konsolidirati, i to prvo privatni sektor, upozorio je Linić.

Na poruke iz HUP-a i Mudrinića da će pomoći Vladi, Linić kaže 'da, može', ali i poručuje da prvo treba srediti probleme privatnog sektora koji nije uopće riješio svoje financije i koji presporo reagira na Vladine akcije.