PREDSJEDNIČKI STRUČNJAK

Huić: Kakvo slabljenje kune? To bi stvorilo hrpu drugih problema

02.02.2017 u 17:39

Bionic
Reading

Davor Huić, bivši savjetnik premijera Tihomira Oreškovića i član izvornog sastava Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pozdravlja netom predstavljene preporuke za dugoročan gospodarski razvoj Hrvatske, iako se ne slaže s predloženim promjenama u monetarnoj politici. Unatoč tome što se neke preporuke doimaju izlišnima jer se već provode, zbog čega se čini da nije odrađen potreban 'update' preporuka Vijeća koje je predsjednica predala Oreškoviću na početku mandata, rekao je da ne misli da je loše što je dio preporuka već proveden

U siječnju 2016., predsjednica je s tadašnjim mandatarom Tihomirom Oreškovićem razmijenila mišljenja o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, te mu je predstavila dokument s pobrojanim svim preporukama njenog Vijeća za gospodarstvo. Godinu dana kasnije, na jučerašnjoj 20. sjednici tog tijela s visokim gostima iz Vlade, predsjednica je istaknula da članovi njezinog Vijeća 'već više od godinu i pol dana marljivo volonterski rade kako bi napravili ovaj sveobuhvatni prijedlog preporuka dugoročnog i održivog razvoja gospodarstva'.

Predsjednica je napomenula da je sedam preporuka iz novog dokumenta sastavljeno još prije godinu dana i da ih je predala prethodnih Vladi, dodajući da su one 'u međuvremenu i aktualizirane s obzirom na zbivanja koja su se u međuvremenu dogodila'.

Davor Huić imenovan je članom novoosnovanog Vijeća u lipnju 2015. godine, kao izvršni direktor Udruge poreznih obveznika Lipa. Sudjelovao je u njegovom radu do ožujka 2016., kada je imenovan savjetnikom za unutarnju politiku premijera Oreškovića, a na jučerašnju sjednicu pozvan je kao bivši član Vijeća, baš kao i Dubravka Jurlina Alibegović koja je iz Vijeća izašla kada je postala ministricom uprave. 

'Dok sam bio u Vijeću, radili smo na tada relevantnim preporukama: fiskalnoj odgovornosti i konsolidaciji proračuna, smanjenju duga i deficita, te poreznoj reformi. Dobar dio preporuka oko fiskalne politike bio je aktiviran u mandatu premijera Oreškovića i nastavljen je u Vladi premijera Plenkovića. Neke stvari su već provedene ili se provode na tragu tih preporuka. Smatram da su i dalje relevantne preporuke za smanjivanje administrativnih barijera i podršku kurikularnoj reformi', kaže Huić za tportal. 

Jesu li onda nove preporuke dijelom zakašnjele, pa je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio da su one sigurno genijalne ako je za njih trebalo godinu i pol dana? 'Ne mogu to komentirati, nisam sudjelovao u radu Vijeća od ožujka prošle godine', odgovara Huić. Po njegovoj ocjeni, neke od predstavljenih preporuka idu u pravom smjeru. 'Što se tiče nekih drugih, poput fiskalne politike i smanjivanje barijera, rekao bih da su u Hrvatskoj svi problemi već prepoznati i dijagnosticirani: prevelika država, deficit, preveliko sudjelovanje politike u ekonomiji, odnosno političko odlučivanje i kadroviranje u javnim firmama, antipoduzetnički mentalitet, slaba kvaliteta školstva, neusklađenost škola s potrebama tržišta rada itd.', nabraja Huić.

Ne slaže se, međutim, s preporukama koje se tiču monetarne politike, konkretno, s predloženom deprecijacijom kune.  'Hrvatska je već jako euroizirana zemlja, već smo na putu za priključenje eurozoni. Od svih problema koje mi imamo, mi nemamo problem s monetarnom politikom. Mislim da je skretanje pažnje na monetarnu politiku pogrešno.

Rješenje za naše probleme ne leži u monetarnoj sferi, nego u fiskalnoj i strukturnim reformama', ističe taj ekonomski analitičar.  On smatra da deprecijacija kune nije rješenje jer bi to stvorilo hrpu drugih problema. 'Zaduženi smo u eurima, to bi povećalo dug. Nisam zagovornik promjene monetarne politike, to je pozicija koju sam branio, to je pozicija i prethodne i ove Vlade. Naš osnovni cilj je povećanje konkurentnosti i brži rast', zaključio je Huić, koji je 2009. bio i savjetnik za medije u izbornom stožeru tadašnjeg predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.