BANKARI ZATEČENI

HUB: Čekamo podatke HNB-a, poštovat ćemo dogovor s Linićem

13.11.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka promptno je reagirala na tvrdnje ministra Slavka Linića da su banke izigrale dogovor oko rješenja za dužnike koji imaju stambene kredite u švicarskim francima. HUB tvrdi da će banke ispoštovati dogovor prema kojem bi se početne kamatne stope utvrđene prilikom odobravanja kredita smanjile za 30 posto

U objašnjenju HUB-a ističe se da je originalni prijedlog banaka bio da svi dužnici u CHF od 1. siječnja 2014. za vrijeme trajanja izvanredno promijenjenih okolnosti (CHF aprecirao 20 posto ili više) plaćaju kamatnu stopu jednaku prosječnoj kamati na odobrene kredite u CHF umanjenu za 20 posto.

Nakon što je ministar financija na sastanku u srijedu rekao da bi taj prijedlog bio prihvatljiv Vladi RH ako bi umanjenje bilo 30 posto, banke su taj prijedlog teško, ali ipak prihvatile.

U HUB-u tvrde da se ni o kakvim konkretnim brojkama nije razgovaralo jer se u prijedlogu navodi da će Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti prosječnu kamatnu stopu i s time su se sve strane složile prihvaćajući rizik da konačna brojka bude i različita od očekivane.

'Ministarstvo financija zatražilo je da HNB prikupi podatke od banaka. Sve banke dobile su zahtjev da pošalju podatke do danas u 17 sati i po saznanjima HUB-a, banke to i rade', tvrde u HUP-u dodajući da ne razumiju da se govori o nekakvom 'mijenjanju rješenja' ili 'izigravanju dogovora'.

Bit je dogovora u smanjenju prosječne stope pri odobravanju kredita u CHF za 30 posto te i banke i HNB postupaju sukladno tome i očekuju da će i Ministarstvo financija ostati pri postignutom dogovoru', zaključuje se u priopćenju HUB-a.