razvoj turizma

HTZ sa 4,4 milijuna podupire 32 top manifestacije

10.04.2019 u 15:42

Bionic
Reading

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ove će godine s bespovratnih 4,4 milijuna kuna podržati 32 top manifestacije i događanja, čiji su kvalitetni programi često i glavni motiv dolaska u neku destinaciju te pridonose turističkom prometu, posebice u pred i posezoni, izvijestili su u srijedu iz HTZ-a.

O dodjeli tih sredstava ovog je tjedna odlučilo Turističko vijeće HTZ-a, a temeljem javnog poziva na koji je stiglo ukupno 135 prijava. Od toga su za financijsku podršku odabrana 32 projekta, a pojedinačni iznosi koji su im odobreni kreću se od 60 tisuća kuna do 250 tisuća kuna.

Najveće iznose od po 250 tisuća kuna dobile su 70. Dubrovačke ljetne igre, INmusic festival i Advent u Zagrebu, 53. Đakovački vezovi, Riječki karneval, Rapska Fjera, Špancirfest u Varaždinu i 54. Vinkovačke jeseni.

S po 200 tisuća kuna HTZ će podržati manifestacije Picokijada u Đurđevcu, Renesansni festival u Koprivnici, Black Sheep Festival u Lici te Sinjsku alku. 

Po 100 tisuća kuna ide za Maraton lađa na Neretvi, Rise up Poreč Music Festivalu, Porcijunkulovu u Čakovcu, Pulski filmski festival, Rock&Stars@Cave Romane u Istri, Splitsko ljeto, Gusarsku bitku u Omišu, koncerte Sharing good vibes na šibenskim tvrđavama te DunavArt festival u Vukovaru.

S po 60 tisuća kuna HTZ će ove godine pomoći organizaciju događanja Božićna priča obitelji Salaj u Čazmi, Outlook & Dimensions događanja i Trku na prstenac u Istri, koncert grupe Foo Fighters u pulskoj Areni, Tjedan kajkavske kulture u Krapini, RetrOpatija, Festival dalmatinskih klapa u Omišu, Međunarodni dječji festival u Šibeniku, Varaždinske barokne večeri te 23. 2CV svjetski susret u Samoboru.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da su ciljevi HTZ-a stalno unapređenje i jačanje turističke ponude, posebice u pred i posezoni, jer se samo na taj način može doći do cjelogodišnjeg turizma, u čemu važnu ulogu imaju i kvalitetna događanja.

"Ove smo godine odlučili dodjeljivati sredstva za najveća događanja koja imaju međunarodni karakter i koja privlače veliki broj posjetitelja, dok smo dodjelu potpora za manja regionalna događanja prepustili sustavu turističkih zajednica s ciljem daljnjeg poticanja razvoja turizma na destinacijskim razinama", poručio je Staničić.

Objasnio je i da je prvobitno HTZ za potpore top manifestacijama u ovoj godini predvidio 2,5 milijuna kuna, ali je zbog velikog broja kvalitetnih projekata Turističko vijeće HTZ-a prihvatilo prijedlog da se iznos poveća za 1,9 milijuna kuna, na ukupno 4,4 milijuna kuna.