SINDIKATI PROTIV REFORME

Hrvatsko zdravstvo samo za bogate

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 07:32
  • Objavljeno 21.11.2008 u 09:00
Domovi zdravlja idu u koncesiju

Domovi zdravlja idu u koncesiju

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva tportala

Najavljena reforma zdravstva kosi se s hrvatskim Ustavom i zakonima te se radi samo o još jednom pokušaju financijske konsolidacije zdravstvenog sustava preko leđa građana, istaknula je Spomenka Avberšek, potpredsjednica za javne službe Saveza samostalnih

Za sindikaliste je neprihvatljiva ideja ministra Darka Milinovića da se lokalne ustanove primarne zdravstvene zaštite (op.a. domovi zdravlja) daju u koncesiju, a dosadašnje doktore zakupce pretvori u čiste privatnike.

'Postojeći zakon je savršeno jasan. Organizacija primarnog zdravstva obavlja se modelom zakupa, ali u javnim zdravstvenim institucijama i financira se iz javnih fondova – sredstava HZZO-a. Ona je javno dobro. Domovi zdravlja ne mogu se dati u koncesije kao plaža ili kamenolom, kaže Avberšek.

U Hrvatsku se pokušava uvesti anglosaksonski model, ističe ona, koji je čisto privatan i nešto malo javan za sirotinju. Najavljuje se uvođenje novih participacija, obavezno dopunsko osiguranje, iako već sad građani putem doprinosa za zdravstvo izdvajaju godišnje 22 milijarde kuna, koji su dovoljni, ističu stručnjaci, da se pokrije postojeći sustav.

'Ministar je najavio mogućnost da se ta sredstva u potpunosti izdvoje iz državne riznice i stave u poseban fond. Na taj način tim bi se novcem financiralo isključivo zdravstvo. Nije mi jasno zbog čega se onda ide u ovakvu reformu', pita se Avberšek.

Skandalozno je da ministar kaže da 'u ovoj zemlji nitko neće imati besplatnu zdrastvenu zaštitu, osim djece', ističe ona.

Sindikalisti pozivaju Vladu da jasno i glasno kaže ima li ili nema država novca da financira zdravstveni sustav, a ne da maže oči javnosti brojnim reformama, poduzetima u zadnjih deset godina, koje samo unose zabunu i donose nove troškove građanima.

Također, zamjeraju ministru Milinoviću što pred javnošću govori o novoj reformi kao gotovoj stvari, a socijalne partnere umiruje riječima da se još o svemu može razgovarati.

'Nadam se da su ovo samo pokusni baloni da se vidi reakcija građana. Mi još ništa nismo dobili na papiru. Reforma nije dobra, a ako se pokuša na silu provesti, naići će na žestok otpor', poručuje Avberšek.

Inače, prema njezinim riječima, za sljedeći ponedjeljak, 10. listopada najavljen je sastanak ministra Milinovića i socijalnih partnera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi