TURISTIČKI FORUM

Hrvatski turizam sve konkurentniji

21.10.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Strateški prioritet hrvatskog turizma treba biti uvažavanje održivosti koja podrazumijeva usklađivanje konkurentnosti, ekološke osjetljivosti te zaštite prirodnih i kulturnih resursa s interesima lokalnog stanovništva, investitora i turističke potražnje, istaknuto je među ostalim na današnjem 'Hrvatskom turističkom forumu: održivost hrvatskog turizma-konkurentnost' održanom u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju

Forum je u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske radio televizije (HRT) i zagrebačkog Instituta za turizam okupio više od 500 sudionika.

Naglasivši da je održiv razvoj turizma usko povezan i s njegovom konkurentnošću, ministar turizma Damir Bajs je kazao kako je hrvatski turizam na ljestvici konkurentnosti među 133 zemlje porastao prošle godine za četiri mjesta, na 34., pretekavši tako Izrael, Tunis i još neke zemlje.

Ipak, upozorio je da treba biti spreman za nove izazove koji se nameću novim mjerama EU-a za 2011. za poticanje europskog turizma, ali i ulaskom Hrvatske u EU, pri čemu cilj treba biti i očuvanje te moguće i povećanje tržišnog udjela Hrvatske u europskom turizmu. Taj je udjel prošle godine porastao malo iznad 2 posto, što znači i da je gotovo svaki 50 turist u Europi posjetio Hrvatsku

Urednik na HTV-u Đuro Tomljenović, iznoseći svoje viđenje temeljnih problema turističke politike, naglasio je da se ni po koju cijenu kapitala ne smiju izgubiti niti uništiti resursi koje Hrvatska ima i koji su osnova njenog turizma. Upozorivši da Hrvatska postaje i sve poželjnijom 'nekretninom', a ne samo turističkim odredištem, dodao je da se ni u jednoj državi u svijetu zemlja ne smije prodavati. Ukazao je i na problem kratke sezone nakon koje su mjesta na obali i otocima sablasna.

S njime su se u panel raspravi na Forumu složili predstavnica Udruge iznajmljivača sa otoka Hvara Ana Popović, Udruge Zelena Istra Dušica Radojčić te gradonačelnik Krka Dario Veselić, koji su svi istaknuli važnost turizma za otoke i obalu, ali i da on nije lijek za sve.

Naglasili su da turizam osim pozitivnih učinaka, koje najviše vole isticati političari, lokalnoj zajednici donosi i niz problema, pogotovo ako mjesto nema plan razvoja usklađen s prostorom pa se primjerice gradnjom apartmana narušava krajolik.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić založio se za stvaranje uvjeta da se u Hrvatsku ne dolazi samo turistički nego i kvalitetno živjeti, dok je predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo da se kroz turizam najbolje može ogledati održivost nacionalne ekonomije.