GODIŠNJE IZVJEŠĆE MODDY'SA

Hrvatski rejting balansira između budućeg članstva u EU i visokog duga

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2011 21:12
  • Objavljeno 20.09.2011 u 18:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstojeće članstvo u Europskoj uniji i visoka zaduženost temeljne su odrednice važećeg hrvatskog kreditnog rejtinga, objavila je u utorak agencija Moody's u godišnjem izvješću o Hrvatskoj

Važeći hrvatski kreditni rejtinzi za dugoročno zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti Baa3 i stabilna prognoza odražavaju relativno bogatstvo i prihvatljive, iako sve manje povoljne dužničke obveze, konstatiraju u Moody'su.

Pritom na hrvatski rejting povoljno utječu očekivanja da će Hrvatska u ljeto 2013. postati 28. članica Europske unije. To signalizira poboljšane institucionalne kapacitete i vjerojatno pojačanu fiskalnu potporu, s obzirom na očekivani priljev sredstava iz europskih kohezijskih i strukturalnih fondova, ističe se u izvješću.

Negativno pak na hrvatski rejting utječu invalidan model gospodarskog rasta i opsežna euriziranost bankovnog sustava.

U Moody'su upozoravaju da oporavak hrvatskog gospodarstva zaostaje za onim u ostatku Europe. To zabrinjava s obzirom na visoku razinu zaduženosti, ističu u Moody'su. Hrvatski vanjski dug izjednačio se s BDP-om i time postaje izvor ranjivosti, posebno s obzirom na euriziranost bankovnog sustava, upozoravaju.

Nastavljeno usporavanje gospodarstva nakon globalne financijske krize jedan je od razloga smanjene financijske snage vlade. Tako je hrvatski proračunski manjak porastao s 1,5 posto u 2008. na očekivanih šest posto u ovoj godini, bilježe u Moody'su.

Pritom napominju da su parlamentarni izbori zakazani u prosincu vjerojatno odgodili značajniju fiskalnu prilagodbu za iduću godinu.

U agenciji kao glavni faktor za moguće poboljšanje hrvatskog rejtinga izdvajaju postupno institucionalno i prihodovno usklađivanje s EU-om.

Rejting bi pak mogao biti snižen ako dugotrajnija slabost hrvatske valute kune bude u značajnijoj mjeri utjecala na dobrim dijelom eurizirano gospodarstvo, tumače u Moody'su.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi