PROCJENA STANDARD & POOR'S

Hrvatski rebalansi proračuna su nedovoljni

20.07.2009 u 19:22

Bionic
Reading

Ovogodišnji rebalansi proračuna u Hrvatskoj neće popuniti prazninu u vladinim financijskim potrebama, a pogoršani gospodarski izgledi mogu negativno utjecati na kreditni rejting zemlje, ocijenila je bonitetska agencija Standard & Poor"s, prenosi Bloomberg News

Drugi od planirana tri rebalansa proračuna u ovoj godini, nove vlade premijerke Jadranke Kosor, "neće biti dovoljni" za rješavanje financijskih potreba Hrvatske, ocjenjuje u priopćenju S&P.

Uvoz u Hrvatsku najviše je opao u prvom tromjesečju 2009., dok jevladina potrošnja jedina kategorija koja je rasla u odnosu na prošlugodini, i to za 3,9 posto.

Hrvatski sabor je 17. srpnja prihvatio drugi rebalans proračuna, a treći se očekuje najkasnije na jesen. S&P očekuje smanjivanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5 posto u ovoj godini, te proračunski manjak od 4 posto BDP-a ove godine, a 4.5 posto u 2010. godini. Vlada neće biti "nepopustljiva" u suočavanju s izazovom smanjenja tog manjka, ocjenjuje bonitetska agencija iz New Yorka.

"S obzirom na ubrzano opadanje vladinih prihoda, očekujemo da će proračunski pritisci i dalje rasti", navode analitičari S&P-a Marko Mrsnik i Frank Gill.

"U slučaju znatnog pogoršanja u vanjskom okruženju (vanjski dug, vanjskotrgovinska bilanca), kreditni rejting može biti revidiran na niže", dodali su.

Hrvatska, koja je do sada klonila pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bori se s najgorim gospodarskim opadanjem u desetljeću dok globalna recesija ograničava potrošnju, ulaganja i kolanje kredita. Gospodarstvo se smanjilo za 6,7 posto u prvom tromjesečju ove godine, a prognoza je da će godišnji pad biti 5 posto, po guverneru HNB-a Željku Rohatinskom, navodi Bloomberg News.

Hrvatska će dovršiti pristupne pregovore s EU do kraja ove godine, s ciljem da postane članica Unije 2011., kazala je premijerka Kosor nakon preuzimanja vlade od Ive Sanadera. Pokušaj Hrvatske da uđe u članstvo EU zaustavljen je blokadom Slovenije zbog graničnog spora, navodi se u izvješću Bloomberga.

"Na kreditni rejting će utjecati brzina kojom se uklanjaju zapreke u pristupnim pregovorima s EU i stabilnost sadašnje vlade", ocijenio je za Bloomberg Zdeslav Šantić, ekonomist Raiffeisen Bank Austria iz Zagreba.

"Ako se smanjenje javne potrošnje provede u relativno kratkom roku i djelotvorno, smanjivanje rejtinga je manje vjerojatno", kazao je.

Hrvatska nije suočena s opasnošću kod plaćanja dospjelog vanjskog duga u ovoj godini, koji je dosegao 83 posto BDP-a, citiraju se riječi zamjenika guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

No, S&P vjeruje da će vlada biti "manje nepopustljiva" s proračunskim manjkom te da bi napori da se smanji taj manjak "mogli testirati političku koheziju vladajuće koalicije".

Veličina proračunskog manjka ovisi i o uspjehu turističke sezone. Turizam daje petinu BDP-a Hrvatske, napominje Bloomberg, ističući da se po procjenama analitičara Privredne Banke Zagreb od 13. srpnja, predviđa pad prihoda od turizma od 10 do 15 posto.